Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"All min koncentration gick till att trösta henne"

En 11-årig flicka blev under torsdagseftermiddagen överfallen i närheten av Varbergaskogen. Ludvig Gawell och kompisarna Martin Spåman och Simon Rådman hörde flickans förtvivlade rop på hjälp.- Jag har aldrig sprungit så fort i mitt liv, säger Martin Spåman.

Annons
Martin Spåman, 17, och Ludvig Gawell, 16, ryckte ut när de hörde flickans rop på hjälp.

Martin och de två klasskamraterna skulle till idrotten i Varbergaskogen när de plötsligt hörde en ung flickas förtvivlade skrik på hjälp.

-Vi skyndade oss dit och såg en man i täckjacka springa i väg, säger Ludvig Gawell.

Kompisarna Martin Spåman och Simon Rådman sprang efter mannen och fick oväntad hjälp av en förbipasserande cyklist. Cyklisten, en tvåbarnspappa, lyckades fälla den flyende mannen med en välplacerad tackling, och de tre kunde sedan hålla honom kvar på platsen.

- Jag har aldrig sprungit så fort i mitt liv, berättar Martin för NA:s reporter.

De båda killarna, 16 och 17 år gamla, är noga med att lyfta fram tvåbarnspappans insats och att han även hjälpte till att hålla mannen kvar tills polisen kom.

Medan kompisarna sprang efter mannen, som enligt polisen ska vara 59 år, fokuserade Ludvig på att trösta flickan som var panikslagen och både skrek och grät.

- All min koncentration gick till att trösta henne och prata med henne så att hon skulle känna sig lugn, säger Ludvig som är märkbart skakad av det inträffade.

Ludvig hjälpte tjejen att ringa efter sina föräldrar medan hans vänner kontaktade polisen.

- De ringde 112 efter att de stoppat mannen och det tog 40 minuter innan polisen kom till platsen, säger Ludvig som är upprörd över att det dröjde så länge.

- De sa att det inte fanns någon polisbil som var ledig och det tycker jag är sjukt i en så här stor stad, säger Ludvig.

Den 59-årige mannen kunde gripas när polisen kom till platsen strax innan klockan fyra.

- Det är inget fullbordat brott, han är gripen för att ha försökt dra in en flicka i en buske men stoppades av flera vittnen på platsen, säger polisens vakthavande befäl Richard Hiller. Hiller är positiv till killarnas ingripande.

- I synnerhet när ett barn utsätts för ett brott så är det jättebra att man ingriper, säger Hiller.

Han bekräftar att det tog ett tag innan patrullerna var på plats.

- En halvtimme tog det, det är väldigt länge men det finns inte hur många patruller som helst och de var ute på jobb, förklarar Hiller.

Under torsdagskvällen tog åklagare beslut om att mannen skulle anhållas misstänkt för ofredande.

Simon Rådman, 16.

Mer läsning

Annons