Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla gymnasieelever ska få egen dator

Alla elever som börjar ettan på de nationella programmen i höst på kommunens gymnasieskolor ska ha en egen dator. Det är ambitionen hos de styrande politikerna i gymnasienämnden.

Annons

Det finns ett inriktningsbeslut i gymnasienämndens budget att alla elever ska ha en egen dator. Till att börja med hoppas man på att eleverna i ettan ska ha en egen dator till hösten.– Det är det vi skulle vilja gå emot, men vi vet inte om vi kommer att lyckas med det i höst, säger Dennis Begic (S) ordförande i nämnden.

Vilka typer av datorer som ska användas får eleverna och lärare bestämma själva. Man ska även se till att lärarna får den kompetens som behövs. Dennis Begic tycker att IT i skolan är en självklarhet. Han ser datorer som ett verktyg som både kan förbättra resultaten för eleverna och underlätta för lärarna.

– Det är också en bra sak för de elever som inte har råd att köpa en egen dator, säger han.

Dels ser man att det kommer att gå åt mindre papper och annat material, dels vill man finansiera det här genom att göra en upphandling och leasa datorer.

– Det ser vi som det billiga alternativet. Vi tror att det i ett första skede skulle kunna handla om 1 500-1 800 datorer. Vi räknar med 150-240 kronor i månaden per dator, säger Dennis Begic.

Det är skolorna själva som får finansiera detta inom sina egna budgetar.

– Det kommer inte att bli några extra pengar. Det är ett inriktningsmål som vi ser att skolorna ska jobba mot, säger Dennis Begic.

Om en skola inte anser sig ha råd?

– Ja, då får vi titta på det och se vad som är problemet, säger Dennis Begic.

Mer läsning

Annons