Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla politiker i Örebro får en egen läsplatta

Pappershögarna ska minska i Örebro kommun. Alla politiker får en läsplatta. Pappersfria möten blir allt vanligare inom den offentliga sektorn, enligt Sveriges kommuner och landsting.

Annons
Pappersmängden minskar. Det är bra för miljön. Det politiska arbetet blir mer rättstryggt. Rasmus Persson (C)

Så gott som alla politiker i Örebro kommun har fått en läsplatta i år. Syftet med läsplattorna är att minska pappershögarna och i förlängningen minska kostnaderna för kommunen.

– Det sparar pengar och gör att politikerna på ett smidigt sätt kan hålla reda på sina dokument, säger Thomas Olsson, enhetschef på IT ledning på kommunen.

I slutet av januari i år delades de första läsplattorna ut. Nu har sammanlagt 330 politiker fått en läsplatta. I höst får resterande 30 hämta ut sina.

– Kommunen har bestämt att alla politiker ska få en läsplatta. Det är en investering på cirka 2 miljoner kronor. Nu är 90 procent i gång och jobbar med sina plattor, säger Thomas Olsson.

I läsplattan ska politikerna hantera alla dokument. Där finns ett system för ärendehantering för bland annat all dokumentation kring mötena. Alla offentliga handlingar ska finnas tillgängliga digitalt.

På Sveriges kommuner och landsting säger man att uppemot varannan svensk kommun har infört papperslösa möten för politikerna.

– Det är en tydlig trend att förse politikerna med läsplattor. Investeringen brukar återbetala sig på ett år, säger Anders Nordh, projektledare på SKL till nyhetsbyrån TT.

Satsningarna har dock mött både ris och ros, skriver TT. Att de sparar pengar ses som en fördel. Men en politiker i Trelleborgs kommun ifrågasatte kommunens satsning. Hon tyckte inte att läsningen på plattan gav henne överblick och att det var svårt för henne att sätta sig in i frågor och representera dem som valt henne. Men hon fick inte rätt när hon överklagade kommunens beslut i domstol.

Rasmus Persson (C), kommunalråd i Örebro tycker att fördelarna med läsplattan överväger. Kommunalråden fick sina plattor redan förra året och Rasmus Persson sköter nu det mesta av arbetet i den.

– Jag får alla handlingar dit. Jag läser, söker och uppdaterar handlingar. Jag använder också läsplattan som anteckningsblock, söker på Internet och kollar mejlen. Det är praktiskt att ha allt på samma ställe. Tidigare hade man papper överallt.

Rasmus Persson tror att politikerna reagerar olika nu när alla får en platta. Det beror bland annat på hur van man är att hantera ny teknologi. För vissa kan det vara svårt att vänja sig vid det nya.

Finns det andra nackdelar?

– Initialt är det en stor kostnad. Och maskinerna kan gå sönder och det kräver administration. Men det positiva överväger. Pappersmängden minskar. Det är bra för miljön. Det politiska arbetet blir mer rättstryggt.

Mer läsning

Annons