Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allhelgonafirande med eld

Glöm allt tal om en trist november. Livet är en fest och elden är lös. Karlslund med omnejd står i ljusan låga.

Annons
Långe Erik Klinga går på styltor.

Allhelgonahelgen är här och massor av människor söker sig från centrum till Karlslunds herrgård. Det är bilkö från Haga centrum ut till herrgården där den traditionella och synnerligen populära ljus-och eldfesten arrangeras av Karlslunds hembygdsförening.

Mamma, pappa, barn, mormor och morfar, farmor och farfar är på plats. De nyfikna söker sig till Mejeriet, men alla tycker inte att det är helt enkelt att komma fram. Barn håller sina föräldrar i händerna för att inte komma bort i mängden. Medelålders och äldre trevar sig fram, tar försiktiga steg och talar om att mörkerseendet blir sämre med åren.

Men när de väl är på plats är besökarna nöjda med vad de får uppleva. Här och där tittar belysta pumpor på örebroarna som har kul i novemberkvällen. Här och där ropar några unga ”bus eller godis”.

Kulturskolans steelband spelar och hjälper till att skapa en kuslig stämning-just för att det ska vara kusligt denna afton. De som kommer till Mejeriet får veta att häxor, spöken, troll och annat otyg kan ge sig till känna. Överallt kan man se eldskulpturer och ljusstråk. Det blir så småningom ett fyrverkeri av eld, av ljus.

Erik Klinga från gycklargruppen TRiX från Västerås har bäst koll på läget. Han är längst av alla och går på styltor. Han gör ”high five” med Sebastian Roos, 7 år, och Klara Cederberg 10 år.

– Jättekul, kommenterar Sebastian.

– Nu är det världens bästa kväll, kommenterar Långe Erik som senare på kvällen bjuder på en eldshow.

De som vill ha trygghet och lugn köar vid stånden där man kan köpa korv, glögg och kaffe. Ingen vet hur många som egentligen befinner sig i Karlslund, men de är många, helt säkert.

Mer läsning

Annons