Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen i protest motmiljonbelopp till Sisu

På onsdagskvällen bestämde politikerna i landstingsstyrelsen att stödja Sisu idrottsbildarna med 1,9 miljoner kronor. Något som fick den borgerliga Alliansens oppositionsråd att protestera.

Annons

I slutet av 2010 skrev NA om Sisu Örebro, och de många studieresor personalen varit i väg på under åren.

Artiklarna resulterade i att revisorer sattes in för att granska det hela, och den rapporten är ännu inte klar. Med detta som bakgrund rådde det därför delade meningar bland länets landstingspolitiker, då det i kväll beslutades att Sisu Örebro ska få ta emot bidrag på 1,9 miljoner kronor.

Protest från oppositionenDirekt efter mötet skrev Alliansens oppositionsråd ihop en reservation, där de begär att en del av beslutet ska tas tillbaka. Det gäller den miljon som är tänkt som ett slags grundbidrag. En av de som skrev under protesten var Kristdemokraternas Ewa Sundkvist:

– Vi har verkligen ingenting emot Sisu, men med tanke på det som hänt tycker vi att det är rimligt att de först ger en övergripande plan vad pengarna ska gå till. En miljon är mycket pengar, och vi tycker att medborgarna ska kunna känna sig trygga i att veta vad deras skattepengar går till.

”Får inte drabbas”Marie-Louise Forsberg-Fransson representerar Socialdemokraterna och är landstingsstyrelsens ordförande. Hon har en annan syn på saken:

– Sisu gör en jätteviktig insats för folkhälsan här i länet, och vi vill inte att idrottsrörelsen ska drabbas i onödan. Deras verksamhet kan inte stå och stampa tills allt är klart.

Miljon i grundbidrag

Hon pekar på att den omdiskuterade miljonen är ett slags grundstöd, som ges för att Sisu ska kunna betala hyra och löner till sina anställda.

– De övriga 900 000 kronorna är ett särskilt riktat verksamhetsstöd, som bland annat ska gå till insatser för att motverka övervikt hos barn och unga.

”Sisu har fler intäkter”Ewa Sundkvist berättar att även Alliansen sa ja till de 900 000 kronorna, men kan i övrigt inte se att Sisus verksamhet skulle stå och falla med den övriga miljonen just nu:

– Sisu har intäkter från annat håll också. Självklart ska de ha de pengar de är berättigade till, men jag tror nog att de flesta håller med om att man bör veta vad pengarna ska användas till innan man tar ett beslut.

Marie-Louise Forsberg-Fransson poängterar att man självklart kommer att hålla ögonen öppna efter revisorernas rapport när den kommer:

– Först då kan vi ta ställning till hur vi ska agera i framtiden.

Mer läsning

Annons