Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allianspartierna: USÖmåste sälja mer vård

Mer vård till utlandet och försäkringsbolag för att säkra USÖ:s framtid. Det är vad allianspartierna föreslår idag. Men Socialdemokraterna menar att det inte är fullt så enkelt.

Annons

Idag presenterar allianspartierna i Örebro sitt förslag om att USÖ ska öppna för andra länder och andra försäkringsgivare för att kunna sälja så pass mycket vård att man säkrar USÖ:s framtid och utveckling.

- Vi måste öka volymen högspecialiserad vård, säger Ola Karlsson (m) till na.se.

Hur mycket behöver USÖ dra in?-Runt 100 miljoner kronor mer än idag, på ett par års sikt vore bra.

Hur skaffar ni kunder?- Vi behöver hålla oss på tå och anstränga oss för att skapa rätt erbjudanden. Som exempelvis inom hjärtkirurgi. Där är vi duktiga, men har tappat avtal till andra.

Alltså, sänka priset?- Det är en kombination av pris och kvalité, tillgänglighet och trovärdighet.

Att köpa och sälja vård är dock ingenting nytt varken till utlandet eller till andra landsting.

Det är dessutom inte helt okomplicerat, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (s) som är landstingsstyrelsens ordförande i Örebro läns landsting.

- Att sälja vård och tjäna massa pengar låter kanske glassigt, men det är inte så enkelt. Enligt de lagar vi har i dag kan vi inte sälja hur som helst till vem som helst. Men vi gör alltid bedömningar från fall till fall och finns det möjlighet att sälja så gör vi det.

Forsberg Fransson vill dessutom se saken ur en patientsäkerhetsaspekt.

- Vi har redan i dag problem med multiresistenta bakterier. När vi tar in människor från andra delar av Sverige, eller från utlandet krävs yttersta försiktighet.

Även Ola Karlsson ser att förslaget kan skapa en viss rädsla i organisationen. Bland annat att det skulle öppna för en gräddfil, vars plånbok styr platsen i vårdkön.

Skulle det kunna bli så?-Redan i dag finns en stor försäkringsmarknad, eftersom man upplever att landsting inte levererar vård i tid. Det viktiga för oss är utvecklingen av USÖ och att se till länets patienter från vård i tid. Det är lättare att utvecklas om vi har ett stort patientunderlag. Det som finns i länet idag räcker inte för den högspecialiserade vård vi har.

Men öppnar man för en gräddfil?- Socialdemokraterna är rädda för det. Vi ser det på annat sätt. Vi är rädda för att USÖ inte får utvecklas. Vi tycker att man inte får säga nej till detta av ideologiska skäl.

Är ni rädda för en gräddfil, socialdemokraterna?-Vården kan inte jämställas med vilken vara som helt. Det är en jättesvår gränsdragningsproblematik att blanda försäkringspatienter och vanliga patienter. Som jag ser det är vårt uppdrag att ge vård till våra länsmedborgare, det måste vara nummer ett, säger Marie-Louise Forsberg Fransson till na.se.

Mer läsning

Annons