Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler missbrukar hasch i Örebro 

Trenden är tydlig. Allt fler ungdomar söker hjälp för sitt haschmissbruk.– Det har ökat rejält de senaste två åren, säger Lina Delin, kurator på Beroendecentrum.

Annons
Hasch.

Vad det beror på kan ingen säga säkert. Men för två år sedan steg plötsligt besökssiffrorna på Beroendecentrums ungdomsmottagning och har sedan dess legat kvar på samma höga nivå.

Framför allt handlar det om ungdomar som självmant söker sig hit för att få hjälp att komma ur sitt haschmissbruk.

– Kanske beror ökningen på att tillgången på cannabis ökat. Vår bild är i alla fall att det är väldigt lätt för unga att få tag på det och att en stor del av försäljningen sker på gymnasieskolorna, säger Linda Delin.

Hon ser en tydlig trend i dag där allt fler ungdomar är betydligt mer positivt inställda till cannabis. Även de som självmant söker hjälp tycker att drogen bör bli laglig.

– Många av de äldre ungdomarna är otroligt pålästa och känner till effekterna. Ändå säger de att cannabis inte är farligare än alkohol, att det är ekologiskt och så vidare, säger Linda.

Men hon och hennes kolleger försöker undvika den diskussionen. I stället handlar det om att fokusera på vilken hjälp de kan ge ungdomarna.

– Mycket av vår behandling handlar om samtal och om motivation. Det gäller att behålla motivationen under behandlingens gång.

Förr gick behandlingen till stor del ut på att missbrukaren helt skulle bryta med sitt tidigare liv. Nu har man övergett det tankesättet.

– Det beror på att det numera är svårt att hitta drogfria miljöer. Går du på krogen eller på en fest brukar det oftast finnas droger med i bilden. Därför fokuserar vi på att lära ungdomarna att säga nej.

Vilka är ungdomarna som söker hjälp här?

– Alla möjliga, från de som har stabila familjeförhållanden till de som kanske växt upp i en missbruksmiljö. Det är ingen särskild kategori och just nu är det lika många killar som tjejer. Även om det normalt sett brukar vara en övervikt för killar, säger Linda.

På Beroendecentrum får båda unga och gamla hjälp. En skillnad är att de unga (18–24 år) får komma dit lite snabbare. Inom ett dygn får de träffa en kurator.

För Maria (fingerat namn) var det avgörande när hon sökte hjälp i höstas.

– Hade jag fått vänta en månad hade jag nog inte suttit här i dag, säger hon.

Ett trassligt förhållande till pappan gjorde att Maria som mycket ung började missbruka framför allt alkohol men även cannabis. Ett år på behandlingshem hjälpte henne ingenting.

– Men den hjälp jag fått här har varit helt fantastisk. Jag har fått prata om mina problem och det är precis vad jag behövde.

Mer läsning

Annons