Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler söker hjälp frånstiftelser och fonder

Allt fler söker bidrag från donationer.
På ett år har antalet sökande ökat med 68 procent.

Annons
Högen växer. Allt fler söker bidrag ur stiftelser och fonder. Robert Lindby är den som har huvudansvaret på kommunen för att pengarna delas ut till rätt personer.

Från första februari och fram till 30 april har man möjlighet att söka pengar från olika fonder och stiftelser i Örebro. Robert Lindby är nämndadministratör på Örebro kommun och är den som har huvudansvaret för att gå igenom ansökningarna och bevilja vem som ska få pengar, eller inte.

Hur fungerar det, kan vem som helst ansöka om ett bidrag?– Vi utgår från försörjningsstödsnormen, att man har en inkomst som ungefär motsvarar det som tidigare kallades socialbidrag, och har man mycket mer pengar än så brukar vi inte bevilja något bidrag. Sen ser vi också till familjesituationen, störst chans att få ett bidrag har de med många barn.

Är det svårt att välja vem som ska få pengar?– Det är inte helt lätt alla gånger, men vi utgår från som sagt om man har många barn och så brukar vi försöka bevilja bidrag till glasögon och tandvård.

Hur mycket kan man få?– Det beror lite på vilken stiftelse det gäller. Någon har ett maxtak på 3000 kronor, medan andra kan variera men det brukar inte bli mer än några tusenlappar hursomhelst.

Brukar det vara samma personer som söker år från år?– Ja, det brukar det, men nu har vi också många nya ansökningar. Förra året var det en markant ökning, från 1290 ansökningar år 2009 till 2168 ansökningar 2010.

Vad beror det på?– Jag vet inte riktigt. Det kan ju vara en kombination av den ekonomiska situationen, att folk har fått det sämre, och att vi gått ut mer och berättat om det här så intresset har ökat.

Det finns ju en rad olika fonder med mer eller mindre tydliga riktlinjer, går ni alltid efter dessa?– Ja, det försöker vi göra, som Sundbergska fonden som instiftades 1913. Där ska pengarna gå till ”de som icke åtnjuta fattig-

understöd”. Det följer vi och ger alltså inte till sökande som har försörjningsstöd.

Robert fortsätter:

– Gustaf Clasons donation som startades 1791 ska delas ut till ”änkor och barn efter borgare som kommit på obestånd” men det går ju inte att följa helt och hållet så vi ger till ensamstående kvinnor med barn, vilket vi tror är det donatorn skulle velat.

Några fonder riktar sig just till folk som bor i ett visst område, som Närkes Kil och Mosjö församling. Hur gör man då?– Vad gäller Mosjö så är det tänkt att man ska bo där för att få några pengar men som jag minns det så delade vi inte ut några pengar ur den fonden förra året eftersom det var så liten avkastning då. Närkes Kil, där tar vi i första hand de som bor i området men även andra kan söka.

Hur söker man pengar?

Ett antal privatpersoner har genom åren testamenterat pengar till Örebro kommun. Det här pengarna ska sedan användas till olika sociala ändamål som givaren har bestämt. Om du är skriven i Örebro kommun kan du söka pengar från dessa olika stiftelser och fonder. Det finns också något som heter Social samfond och det är några små donationer som slagits ihop till en eftersom de var för små för att skötas var för sig. Det finns även speciella fonder för de som är över 65 år och för de som har en funktionsnedsättning.

Hur stor summa som delas ut varje år beror på hur hög avkastning det är på just den fonden.

Fram till den 30 april kan du söka bidrag. Blanketter och information finns på Örebro kommuns hemsida, www.orebro.se.

Mer läsning

Annons