Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler vågar prata omsexuella övertramp

Hur ser gränsdragningar ut i en sexuell situation? Frågan har aktualiserats över hela världen efter våldtäktsanmälningen mot Wikileaks grundare Julian Assange. Via sociala medier och bloggar kommer nu en stor våg av människor som på ett personligt sätt väljer att prata om gråzoner och övertramp i sexuella relationer.

Annons

Det är vanligt att inte våga berätta om en sexuell situation som blev till ett övergrepp, eller till en situation där man egentligen inte ville ha sex med den man gått till sängs med. Den senaste veckan, efter att journalisten Johanna Koljonen twittrat om gränsdragningar och gråzoner i en sexuell situation, har många nu tagit bladet från munnen – och pratar om det.

Tar väldigt mycket tid

– Just nu vet vi inte riktigt vad det ska bli av det här, säger journalisten Anna-Karin Linder. Och det tar väldigt mycket mer tid än vad vi egentligen hinner med, det är med förtjusning och skräck vi ser hur det växer. Hemsidan har redan fått besökare från 80 olika länder.

Hemsidan Linder pratar om heter prataomdet.se, en sida som samlat in och publicerat eller länkat till personliga texter om sexuella övergrepp eller sexuella gränsdragningar. Tanken var att fånga upp det stora behovet av att prata som syntes på Twitter.

– Vi tar inte ställning i Assange-fallet, men det säger en hel del om hur vi ser på våldtäkt, säger Linder och pekar på Bjästa-fallet, att det finns likheter med kvinnorna som anmält Julian Assange.

En hel by mot sig

– I Bjästa-fallet fick hon som anmälde en hel by mot sig, i det här fallet har kvinnorna hela världen mot sig.

Det har i jämförelse varit få hårda ord eller nätmobbning i samband med ”Prata om det”-texterna, håller du med?

– Ja, en del har setts, men inte alls mycket. Jag tror att det är för att texterna vågar vara så privata och personliga. Står jag upp och säger något generellt om könsmaktsordning och sociala strukturer, då är det många som blir arga och säger det. Men det här är berättelser som någon varit med om. Det är svårt att angripa något som en person kanske hållit hemligt i 25 år.

Mer läsning

Annons