Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mindre mat slängs på skolorna

För ett år sedan slängde Sörbyängens förskola mellan 25 och 30 kilo skolmat per dag. Tillsammans med tolv andra skolor har de arbetat för att minska livsmedelssvinnet.

Annons

Carina Andersson är kostchef för skolförvaltningen sydost. I våras började hon, tillsammans med tolv andra skolor att försöka minska mängden slängd skolmat. I flera skolor har man i början av terminen vägt den kastade maten efter varje måltid för att sedan kunna mäta en minskning.

Fokus på svinnet

– Vi har satsat mycket på att sätta upp olika mål för personalen. Att skolmaten ska bli bättre och mer ekologisk. Men sedan har vi även velat fokusera på svinnet och få ned mängden mat som kastas, berättar Carina Andersson.

Sörbyängens förskola är en av de skolor som det gått väldigt bra för.

– Alla har jobbat stenhårt med det här och vi har haft en ständig dialog med barnen. Från början använde vi slasktunnor som rymde upp till 30 liter. I dag slänger vi som mest cirka fyra kilo, säger Helena Gustafsson som arbetar i köket.

Fick pris

Sörbyängens förskola har även anordnat en kompostkamp.

– Eleverna tycker att det har varit jätteroligt. Efter kompostkampen blev vi tilldelade ett pris. Vi fick13 500 kronor från klimatkontoret och sedan har vi blivit sponsrade av Världsnaturfonden, säger Helena Gustafsson. Nu vill Sörbyängen utmana andra skolor i kompostkampen.

Eftersom att barnen varit så engagerade i att minska svinnet, har man ibland kunnat ta bort komposthinkarna helt, när det varit till exempel pannkaka.

– När det är något gott blir barnen extra motiverade att inte slänga någon mat alls. Men jag tror mycket av framgångarna beror på att vi pratat så mycket om maten tillsammans, berättar Helena Gustafsson.

På Mariebergs skola har man också försökt att slänga mindre skolmat.

–  Vi har hållit på med en kompostvägning för att se hur mycket vi kan minska svinnet. Från början hade vi jätte stora komposter, men nu har vi lyckats gå ned två storlekar. Hinkarna vi har nu rymmer ungefär fem kilo, berättar Catrine Larsson från skolköket.

Under komposttävlingen har Mariebergskolan lyckats att slänga hälften så lite mat som tidigare.

Mer läsning

Annons