Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alva tar kampen mot mobbningen 

10-åriga Alva Jinneskog som går på Sörbyängsskolan har inga stora muskler, men är enormt stark. Hennes superstyrka sitter i hjärtat och i huvudet. Hon beväpnar sig med ord när hon gör sitt bästa för att hindra mobbning. Hon är ”Veckans örebroare”.

Annons
En fin vän. Alva Jinneskogs hjärta brinner för vänskap och ärlighet. Foto: Anders Erkman

Vi går tillbaka i tiden en dryg vecka. Alva visar att hon är en jättebra kompis. Det hon gör är värt att uppmärksammas, att minnas länge.

Här är Alvas ord:

– Det jag berättar om händer på skolgården då vi har rast. Flera elever är arga på en tjej och när jag kommer nära dem så sitter hon på en snökulle och de andra är i en ring runt henne. De skriker dumma saker till henne.

Vad gör du då?

– Jag och en tjejkompis, som inte mobbar, säger åt dem att sluta. Vi tog hand om tjejen och gick bort från dem som var elaka mot henne. Några elever följde efter och fortsatte att skrika dumma saker även när en lärare kom ut på skolgården. (Alvas kompis som också försöker att hindra mobbningen är inte med vid intervjun).

Gruppen av mobbare slutar att skrika först när det ringde in.

Blir mobbarna arga på dig när du försöker att försvara den mobbade flickan?

– Ja, några blir lite arga, men det bryr jag mig inte om.

Hur är det efter den här otäcka händelsen?

– Det är lugnt. Jag ser eller hör inte att flickan har blivit mobbad.

Alva och hennes pappa, som är i närheten under intervjun, berättar att skolans trygghetsråd känner till händelsen och ska fortsätta att arbeta mot mobbning.

Alva har inte bara visat att hon är en jättebra kompis när det verkligen gäller, när livet är hemskt och skrämmande, när det är lätt att känna sig fruktansvärt ensam.

Alva vill också i skolans vardag visa att den mobbade flickan inte ska känna sig ensam och övergiven.

– Jag tycker synd om henne och köper en present till henne. Det är hon värd. Jag vill ju vara vän med henne. Ingen ska mobba henne.

Den som är vän med Alva och hennes kompis, har riktigt ärliga och fina vänner. Det är tjejer som alla kan lita på, tycker Stadsliv.

Mer läsning

Annons