Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anden Doris byggde bo- mitt i industriområdet

För en månad sedan byggde en andhona ett rede i en blomkruka utanför Lernia Utbildning vid Bettorps industriområdet. Ett tiotal meter från motorvägen ruvade hon på sex ägg, och personalen började fundera på vad de skulle göra.

Annons

- Mest oroade vi oss för vad vi skulle göra när äggen hade kläckts och det var dags för henne att gå till vattnet. Vi ligger mitt i ett industriområde med motorvägen precis utanför, säger Charlotta Liljebjörn som var med och tog hand om andhonan.

Personalen satte upp en whiteboardtavla som skydd när solen låg på, och satte regelbundet ut en skål med vatten. Snabbt fick andhonan ett namn. Doris. Så småningom kläcktes äggen och sex andungar låg nu också i blomlådan.

I söndags var det dags för Doris att flytta.

- Jag hämtade min kattbur hemma och vi fick in både Doris och ungarna i buren. Sedan körde vi till Hjälmaren och släppte ut familjen. Och de simmade in i vassen, Doris och alla sex ungarna, säger Charlotta Liljebjörn och tillägger:

- Vi brukar skoja om vad vi ska göra nästa år om Doris kommer tillbaka. Men nu vet hon ju att hon får limousineservice till vattnet.

Mer läsning

Annons