Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andra styckmordet i Örebro sedan 40-talet

Att delar från Norakvinnan Eva Magnussons kropp hittats vid Lockhyttan, mellan Örebro och Nora, gör att polis och åklagare misstänker styckmord. Styckmord är mycket ovanliga i länet och i hela Sverige.

Annons

I Örebro län förekom ett fall på 1970-talet. I hela Sverige har mindre än 40 fall inträffat sedan 1940-talet.

– På 1970-talet mördades en man i bostadsområdet Markbacken i Örebro. Gärningsmannen gick sedan omkring med den dödes huvud i en kasse och visade upp det för folk i området, säger Örebropolisens informationschef Torbjörn Carlson.

Många chockadesEfteråt berättade många att de inte kunnat tro att det var huvudet från en människa som visades upp, utan trodde det var någon form av mask. Insikten om att det var ett människohuvud chockade många och fallet fick stor uppmärksamhet.

En profil i området

Det var en äldre man som mördades. Många kände honom eftersom han vistades mycket ute i området och var en profil där.

Dagen då mordet inträffade råkade han av en tillfällighet på gärningsmannen, som han inte var bekant med, och bjöd med honom hem. Där inträffade sedan styckmordet.

Torbjörn Carlson berättar om ett annat fall han beskriver som en form av styckmord. Det inträffade på 1980-talet.

Brutalt knivhuggen– Ett sambopar tältade i norra Örebro län. Mannen hade avtjänat straff för mord på en tidigare sambo. Under tältsemestern blev det bråk med nya sambon och han knivhögg henne brutalt över hela kroppen. Kroppsdelar slängdes sedan ut i skogen.

Torbjörn Carlson var med och tog hand om mannen när han kom till polisstationen i Lindesberg och anmälde sig själv.

Mer läsning

Annons