Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andreas från Nora: "Det var karnevalstämning"

Norabon Andreas Utterström, 32, befann sig mitt i den jublande folksamlingen utanför Vita huset i natt.
- Det var karnevalstämning. Smått bisarrt när man tänker på att orsaken var att någon hade dött, säger han.

Annons
Tusentals amerikaner i Washington DC jublade över beskedet om Usama bin Ladins död.

Frilansjournalisten Andreas Utterström är i Washington DC på arbetsresa. Han skulle precis gå och lägga sig när han såg att en kompis hade postat en länk på Facebook om att Obama hade hållit ett tal till folket om bin Ladins död.

- Jag slog på TV:n och såg folkmassorna utanför Vita huset. Det tog mig någon sekund, men sedan insåg jag att jag bara befann mig två kilometer därifrån.

Andreas klädde på sig och åkte mot Vita huset. Väl där hamnade han mitt i en karnevalsliknande yra.

- Folk hängde i lyktstolpar, viftade med flaggor och tutade med bilarna. Det var ungefär samma stämning som det var i Sverige när vi tog VM-brons i fotboll 1994. För en svensk blir det absurt när man tänker på att orsaken till detta firande är att någon har dött.

När Andreas Utterström kom fram till de jublande folkmassorna var klockan halv ett på natten. Ändå var tusentals människor ute på gatorna, och många yngre tog chansen att festa till ordentligt.

- Efter någon timme började det tunna ur, men när jag begav mig hem till hotellet hängde folk fortfarande ut ur bilfönstren med sina flaggor och skrek ”U-S-A, U-S-A” och ”Fuck Yeah!”.

Andreas Utterström är uppväxt i Nora och har bott flera år i Örebro. I dag bor han i Stockholm och skriver frilansartiklar för en rad olika tidningar, däribland Dagens Nyheter, Expressen, King och Resumé.

Andreas Utterström, frilansjournalist uppväxt i Nora.

Mer läsning

Annons