Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anel överlevde massakern

– En serbisk soldat räddade mig. Anel Bektic var tio år och bodde i Srebrenica när bosnienserbiska styrkor intog den lilla staden och kallblodigt mördade hans pappa och drygt 8 000 andra bosniska män och pojkar.

Annons
Anel Bektic var tio år han såg sin pappa föras bort av bosnienserbiska styrkor som intagit Srebrenica. Själv hade han tur som överlevde.

Trots att det gått 20 år sedan massakern i Srebrenica så minns Anel Bektic det som om det hade hänt i går. Och i dag samlas massor av människor i Srebrenica för att hedra de som dödades.

– Jag såg hur män och kvinnor delades upp. Jag och pappa skildes från min syster och mamma men då kom en serbisk soldat och sa att jag för ung och föste tillbaka mig till min mamma och syster. Det räddade mitt liv.

– Fast det var först senare som jag förstod att min pappa hade mördats. Min mamma närde först ett hopp om att han kanske kunde bli fri i någon form av fångutväxling. Men så blev det inte. Han mördades tillsammans med alla de andra.

Anel Bektic, hans syster och mamma kom till Sverige 2000. De tillbringade runt ett år på en flyktingförläggning i Hova för att sedan hamna i Örebro. Men spåren från kriget finns kvar, kommer alltid att finnas kvar.

– Jag kommer nog aldrig att förstå vad som egentligen hände. Men många minnesbilder kommer aldrig att utplånas. Fast det är så svårt att förklara.

– Men när jag bodde i Srebrenica så var man visserligen rädd för kriget. Men staden var ju skyddad av FN-soldater så det var nog ingen som kunde förutspå vad som kunde – och skulle – hända.

– Men det hände ändå.

Trots att Anel Bektic varit med om så mycket tragik har han valt att blicka framåt.

– Jag räddades av en serb, man kan inte dra alla serber över en kam. Man måste gå vidare i livet även om man inte får glömma det som hände. För det får inte hända igen.

– Jag tror också att det är lättare för oss som är yngre att gå vidare i livet. Men de äldre som fortfarande bor kvar har nog svårt att förlåta dem som utförde massakern. Det kan jag förstå. Men man måste gå vidare.

Däremot är Anel Bektic bekymrad över Bosniens framtid, det finns många spänningar mellan de olika grupperna i landet.

– Ja, Bosnien är det enda landet i världen med tre presidenter, en serb, en kroat och en bosnier. Och det räcker med att en av dem säger nej till något förslag så blir det ingenting av med det.

– Men jag har ingen lösning på problemet.

Nu har Anel semester och är på väg ner till Bosnien där han bland annat kommer att besöka gravplatserna.

– Just de här dagarna kommer det säkert att vara 50 000 människor där för att hedra offren för massakern.

– Men redan om ett par dagar så är det ingen som kommer att prata om vad som hände där. Glöm aldrig Srebrenica!

Läs också dagens ledare och debattartikel om folkmordet i Srebrenica: Vad är ett folkmord? Vad kan vi göra för att det inte ska hända igen? Offer hedras 20 år efter folkmordet

Juli 2004. Bosniska muslimer begraver 338 offer som hittats efter massakern i Srebrenica.
Krigsförbrytare. Den bosnienserbiske generalen Ratko Mladic var ytterst ansvarig för massakern.
På flykt. Holländska FN-soldater övervakar flyktingströmmen 1995.

Mer läsning

Annons