Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångande hettarbete i kylan

Det ångade ordentligt runt Kjell Karlsson och Fredrik Karlsson från Skanska på onsdagsmorgonen. Med hjälp av en grävare frilade de en läckande fjärrvärmeledning vid Vattenverksgatan i Örebro.

Annons
Fredrik Karlsson i röd hjälm och Kjell Karlsson fick jobba i ångan från det heta fjärrvärmevattnet som fyllde gropen när den läckande ledningen grävdes fram för att repareras. Några timmar senare var läckan igensvetsad och värmen kunde släppas på igen.

I gropen samlades en del av det gröna vatten som läckte ur ledningen och rann till från den vattendränkta marken omkring.

– Det är bra med det gröna vattnet. Då ser vi att det är läckage från en fjärrvärmeledning, säger projektledare Göran Ringh, på Eon Värme.

För att kunna laga läckan hade värmen stängts av i området och det var ett tiotal företag som blev av med värmeförsörjningen under några timmar.

Det var ingen ny läcka som Eon och dess entreprenörer gav sig i kast med. Den var känd sedan jul. Men den stränga kylan gjorde att reparationen fick vänta.

– Vi har haft den under kontroll, säger Göran Ringh.

Detsamma gäller för några andra mindre kända läckor, bland annat i så kallade kompensatorer som finns längs nätet för att ta upp rörelserna i de långa ledningarna.

Det ångade fortfarande från vattnet i gropen när Robert Kallio och Ari Pekkala från Roslagens Värmemontage började riva loss den spräckta isoleringen från det ena röret. När den väl var borta avslöjades läckan, ett par sprickor i stålröret där vattnet pyste ut.

– Vi ska laga det här nu. Senare i vår kommer att vi att byta ut en längre del av ledningen, säger Göran Ringh.

60 år gammalt nät

Redan vid lunchtid hade Robert Kallio och Ari Pekkala svetsat igen sprickorna och röret kunde isoleras om och höljet tätas för att inte släppa in fukt. Och sedan kunde värmen släppas på igen.

Trots att en del av fjärrvärmenätet är från 1950-talet fungerar det bra. I bland drabbas det av större läckor, som gör att hela kvarter kan bli utan värme. Men vanligtvis handlar det om mindre läckor eller yttre åverkan.

– För ett par år sedan slog man en stålpåle genom en fjärrvärmeledning när man skulle påla för en tillbyggnad, berättar projektledare Lars-Göran Sundberg, Eon Värme. Då var det en arbetare som skadades då han fick hett vatten på sig.

Det som är värst för ledningarna är fukt och vatten som får stålrören att rosta oavsett om de ligger i den gamla typen av betongkulvertar eller ligger i en tätslutande isolering.

I den senare typen av rör finns även ledningar som känner av fukt och larmar. Om det blir fel på rören i betongkulvertarna kan det vara svårare att hitta läckagen.

Driften har dock hela tiden kontroll på mängden vatten i nätet. Blir det läckor försvinner vatten och det påverkar även trycket i ledningarna.

– Vattnet ersätts hela tiden, säger Lennart Thorsmatz, controller vid Eon Värme.

Den senaste tidens kyla under en längre tid har satt hela systemet på prov. För att klara värmeleveranserna har inte bara kraftvärmeverket i Åby och Sakab körts för fullt utan även hetvattencentralerna i Örebro, Kumla och Hallsberg.

- Det har varit ett bra test, säger Efwa Nilsson, regionchef för Eon Västra Svealand.

Mer läsning

Annons