Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Änkan Rut, 86, utsatt för fräck stöld i hemmet

Änkan Rut Nylander, 86, utsattes för en fräck stöld i hemmet.
Hon lurades in i badrummet samtidigt som tjuvar länsade hennes lägenhet på kontanter och smycken, bland annat hennes förlovningsring från 1944.
– Usch, det är så hemskt. Det var många minnen som försvann, säger hon.

Annons
Rut Nylander, 86, är bedrövad efter den fräcka stölden i hennes lägenhet.

Rut Nylander hade precis kommit hem från Lucullus med en nyinköpt semla till elvakaffet när det plingade på dörren.

– Jag gick och öppnade och där stod en tjej som frågade om jag hade problem med varmvattnet. Nä, sa jag, men hon gick in och bad mig följa med till badrummet, berättar Rut.

Kvinnan började spola och bad samtidigt Rut att sitta på toalettstolen och vänta. Det tog några minuter - sedan lämnade kvinnan hastigt toaletten och lägenheten.

– Hon fick väldigt bråttom ut och sa inget mer om varmvattnet.

Rut Nylander tyckte att det hela kändes konstigt och samtidigt obehagligt. Och hon skulle få sina farhågor besannade. När hon öppnade smyckeskrinet upptäckte hon att någon hade stulit alla hennes smycken.

– Halsband och flera ringar var borta, bland annat min fina förlovningsring från 1944. Någon eller några personer måste ha smitit in under tiden jag var i badrummet, säger Rut.  

– Usch, det känns så hemskt, det var många minnen som försvann. Ringarna går aldrig att ersätta, säger hon med tårar i ögonen.

Förutom smycken blev Rut Nylander även av med kontanter under den fräcka stölden. Händelsen är polisanmäld och Rut har även varit i kontakt med försäkringsbolag. Kvinnan som ville inspektera Ruts varmvatten var i 25-30-årsåldern hade bakåtkammat hår och bar vid tillfället en svart rock och mörka byxor.

Rut bor på seniorboendet City-senioren på Järnvägsgatan i Örebro.  

– Jag vet inte riktigt hur de kom in där nere vid porten. Det är portkod och vi är väldigt försiktiga med att koder hamnar i orätta händer, säger boendets värdinna Ingalis Pettersson och fortsätter:

- Men poliserna som var här hade en teori om att tjuvarna eventuellt kunde ha sett Rut vid Lucullus och sedan förföljt henne hela vägen. Det hela känns så himla lågt, säger Ingalis.

Rut, som använder en rullator för att ta sig fram, skakar på huvudet åt händelsen:

- Jag tycker att det är hemskt förskräckligt att de utnyttjar en äldre människa så här. Varför gör de så? Har de inget samvete i kroppen?

Tjuvarna stal bland annat Rut Nylanders förlovningsring från 1944.

Mer läsning

Annons