Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anmäler hockeylag för diskriminering

Krister Sätterlund anmälde Örebro Hockey för diskriminering. Hans dotter är hörselskadad och kan inte ta del av matcherna fullt ut, menar han.– Det har blivit min livsuppgift att kriga för henne, säger Krister Sätterlund.

Annons
Örebro Hockeys general manager Pontus Gustafsson säger att klubben inte fått några signaler om att det finns ett behov av tolk under hemmamatcherna.

Krister Sätterlund tycker att Örebro Hockey (ÖHK) diskriminerar hörselskadade. Han har anmält klubben till diskrimineringsombudsmannen (DO).

Krister Sätterlunds dotter är i 20-årsåldern. Tillsammans brukar de gå på ÖHK:s hemmamatcher i Behrn arena. Han tycker att det är orättvist att betala full entré när dottern inte kan ta del av till exempel spelarintervjuer i pauserna.

Under en så kallad tjejkväll i Behrn arena fick Krister Sätterlund nog. Dottern befann sig i ena delen av hallen, och han i den andra. För att hon skulle förstå vad som hände under matchen fick han smsa och förklara det för henne.

– Jag blev så upprörd. När vi sätter oss i bilen säger min dotter "det var den värsta kvällen i hela mitt liv". Hon grät, säger Krister Sätterlund.

Upplever du att andra döva och hörselskadade drabbas?– Det står fullt med döva bakom mig i hallen. Min dotter står naturligtvis bredvid mig och jag försöker tolka och hjälpa henne. Jag tycker det hela är så jävla orättvist, säger Krister Sätterlund.

Örebro Hockeys general manager Pontus Gustafsson säger att ÖHK är öppna för att ta in en tolk under matcherna - om det finns ett behov.

– Vi har inte fått frågan tidigare. Ser vi att det går att lösa är det en jättebra idé. Vi ser bara positivt om det går att göra ett bättre evenemang för icke-hörande, säger Pontus Gustafsson.

När en spelare blir utvisad visas basfakta på skärmen (jumbotronen). Där står vilken spelare som blir utvisad samt vilket nummer spelaren har. Men det står inte vad spelaren blir utvisad för. Något anmälaren Krister Sätterlund är kritisk mot. Pontus Gustafsson på Örebro Hockey säger så här:

– Alla domslut visas med tecken från domaren. Det här är en helt ny fråga och det är jättebra om vi kan hjälpa till i och med att vi har många döva i Örebro. Men att behovet finns har inte kommit fram till oss, säger Pontus Gustafsson.

DO har lagt ner ärendet och startar ingen utredning, berättar handläggaren i ärendet.

– Det har inte gjorts någon bedömning av själva diskrimineringsfrågan. Vi kan inte utesluta att det skulle kunna vara diskriminering, säger Carl Lind, jurist vid rättsenheten för samhällsliv och utbildningsväsende.

Om fler människor skulle engagera sig i debatten kring tolkar skulle ni då välja att gå vidare med den här sortens ärenden?– Om vi får in en liknande anmälan är det inte omöjligt. Samhällsdebatten är en sak som påverkar vår bedömning, säger Carl Lind.

Trots att anmälan är nedlagd kommer Krister Sätterlund kommer fortsätta driva frågan. Han vill att Örebros politiker ska ta frågan på allvar.

– Vi profilerar oss som Sveriges dövhuvudstad men vi kanske ska kratta framför vår egen dörr först, säger Krister Sätterlund.

Mer läsning

Annons