Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anna blev sjuk avinfluensavaccinet

Efter att ha vaccinerats mot svininfluensan tog det bara ett par veckor innan Anna Hildingsson, då 13 år, blev riktigt sjuk. Men det tog nästan ett år innan hon fick rätt diagnos – narkolepsi.

Annons
Anna Hildingsson insjuknade i narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensa.

I dag mår 15-åriga Anna Hildingsson efter omständigheterna bra. Men föräldrarna Anders och Ulla Hildingsson berättar om de långa månaderna, fyllda av oro, innan de fick veta vad som drabbat dottern.

Minns datumet

Anna minns datumet, den 3 november 2009, när hela familjen gick till vårdcentralen för att vaccinera sig mot nya influensan A(H1N1). Pappa Anders har astma och tillhörde en av riskgrupperna vilket gjorde att familjen vaccinerades tidigt.

Lagom till jullovet fick Anna maginfluensa, i alla fall trodde de det då. Men sviterna höll i sig länge.

– Jag kände mig extremt trött. Jag var helt slutkörd och tyckte att det var lite konstigt eftersom jag hade lov, berättar Anna.

Föll ihop av att skratta

Snart kom nästa smäll. När Anna skrattade tappade hon kontrollen över musklerna och föll ihop på golvet. Föräldrarna blev oroliga och sökte sig till sjukvården.

Ingen läkare förstod symptomen och ingen kunde svara på vad Anna hade drabbats av. Att hon dessutom plötsligt blev väldigt hungrig och gick upp 15 kilo på två månader saknade förklaring. Någon läkare gissade på att Anna var överansträngd.

– Men vi tänkte att det var något som inte stämde, när vi satte oss i bilen tog det tio sekunder och sen sov hon, säger Anders.

– Och Anna kunde också somna mitt under ett samtal. När hon hade kompisar här kunde hon somna, det gör man ju inte normalt, fyller Ulla i.

Symptomen stämde

För ungefär ett år sedan kom de första rapporterna om narkolepsidrabbade unga och det eventuella sambandet med Pandemrix. Annas symptom stämde, men läkarna var tveksamma. I september förra året fick hon tid för en utredning på sömnenheten på USÖ. Det var klockrent, tyckte läkaren, Anna led av narkolepsi.

Att Annas insjuknande är en biverkning av Pandemrix har aldrig fastställts trots att allt tyder på det. Sjukdomen är kronisk, men Anna hoppas att den försvinner när vaccinet lämnar kroppen. När och om det kommer att bli så är det dock ingen som vet i dag.

Anna tar två mediciner för sin narkolepsi, en mot vakenheten och en mot kataplexin, alltså det tillstånd då hon tappar kontrollen över musklerna.

Tvingats sluta friidrotta

Kataplexin, men också tröttheten, har gjort att Anna har tvingats sluta med det fritidsintresse hon tyckte var allra roligast – friidrotten.

– Det är jättetråkigt, men jag hade inte samma kapacitet längre, säger Anna som nu i stället tränar barn i friidrott.

Skolan har också blivit lite jobbigare för Anna, men hon älskar att plugga och ger sig inte. I framtiden vill hon vidareutbilda sig inom ekonomi.

– Min läkare har bara avrått mig från två yrken, yrkeschaufför och djuphavsdykare. Men jag har ju inte tänkt att bli något av det, säger Anna och skrattar.

Små tupplurar

Anna tar små tupplurar under dagarna för att orka med. Då somnar hon på nolltid. Periodvis har hon däremot svårt att sova under nätterna, något som också gör dagarna mer svåra att hantera.

– Jag är inte glad på samma sätt längre. Eller jag är glad, men nertonat. Jag är mycket känsligare för allt, det kan bli lite överdrivet egentligen.

Trots att narkolepsin har drabbat hela familjens levnadssätt ångrar de inte att de gick och vaccinerade sig den där dagen.

– Vaccineringen kan vi inte ångra. Folk kunde ha dött och flera dog ju faktiskt. Man har ett samhällsansvar och vi har riskgrupper inom familjen, säger Ulla. Anna nickar och håller med. Hon ångrar sig inte, trots irritationen över att det gick som det gick.

Narkolepsi

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som orsakas av störningar i hjärnans reglering av sömn och vakenhet.

I Sverige har cirka 500 personer fått diagnosen, men troligtvis lider betydligt fler av sjukdomen.

Onormal sömnighet och plötsliga sömnattacker är vanliga symptom. Andra symptom är:

Källa: Neurologiskt handikappades riksförbund

Mer läsning

Annons