Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda ramadan

I dag inleds den muslimska fastemånaden ramadan. Då åker Asnawi Ali till Malaysia eftersom det är ett övervägande muslimskt land, och där solen går upp lite senare och ned lite tidigare än i Sverige. Han tänker också träffa vänner och släktingar där.

Annons
Snart på väg. Asnawi Ali åker till Malysia under Ramadan. Dels för att träffa vänner och släkt från Indonesien där,dels för att tiden från soluppgång till solnedgång är kortare. Dottern Khairunnisa ska inte följa med.

När ramadan inleds ska en muslim tänka extra mycket på Gud och sin tro. De ska även skänka en tanke på fattiga som kanske alltid får vara hungriga och törstiga.

– Man tränar i att var ärlig och att vara tålmodig. Man tränar i att veta hur jobbigt det är att vara hungrig för dem som är fattiga, säger Asnawi Ali.

Viktig grundpelare

Ramadan är en av Islams fem grundpelare och Asnawi Ali säger att det är viktigt att fasta.

– Om man inte gör det kan man inte säga att man är en religiös muslim. Om man inte ber och inte fastar är det bara en formalitet. Då fuskar man bara. Det är sekulariserat, säger han.

Han har bott i Sverige under sex år. Det är inte långt till moskén från lägenheten i Vivalla, där han bor med sin fru och två döttrar.

– Moskén har en egen fest när man bryter fastan och då bjuder de in folk att äta tillsammans. Man träffar muslimer från andra länder och äter. Det är jätteroligt, säger han.

Flydde från Sumatra

I år blir Asnawi Alis Ramadan lite annorlunda. Han ska åka till Malaysia. Ett grannland till hemlandet Indonesien.

Han bodde i Aceh-regionen på Sumatra, men dit kan inte kan åka tillbaka förrän han får ett svenskt medborgarskap. Han flydde därifrån då det var oroligt och krig i regionen och fick asyl i Sverige.

– Min fru har svenskt medborgarskap och så fort jag får det har vi planerat att åka dit, säger Asnawi Ali.

Den här gången åker han ensam. Dels för att träffa vänner, dels för att koncentrera sig extra på sin tro och ramadan.

– Jag vill åka till ett islamiskt land. En viktig skillnad blir också tiden. Man fastar från solen går upp till den går ned. Här i Sverige är det halv tre till halv tio. I Malaysia är det normal tid, där fastan börjar klockan sex på morgonen till sju på kvällen ungefär, säger han.

Problem på planet

Han åker på tisdag, när ramadan redan pågår. Ett problem med resan dit blir när han får bryta fastan och äta igen på planet.

– Jag får ringa en imam eller Islamiska förbundet i Stockholm och fråga, säger Asnawi Ali.

Indonesiern Ali åker till Malaysia för Ramadan

Mer läsning

Annons