Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu en ko drabbad av dödssmittan

På fredagsmorgonen avled ytterligare en ko i mjältbrand på Hammars säteri söder om Örebro. – Det är besvärligt men vi är inte så skrämda att vi springer härifrån än, säger lantbrukaren Bengt Dalme, som nu förlorat 21 kor i mjältbrand.

Annons

I slutet av juli dog 19 kor i mjältbrand. Klockan halv åtta på fredagsmorgonen upptäckte man att ännu en ko avlidit. Nerikes Allehanda har tidigare skrivt om mjältbrandsutbrotten på Hammars säteri och på en närliggande gård. Mjältbranden har, i och med dagens dödsfall, tagit 22 kor. Kon som dog var behandlad med antibiotika och ansågs ha låg smittorisk.

– Nu är det nog slut på penicillinet i kossorna, kanske var det därför den dog, säger Martin Pegado, distriktsveterinär.

Besprutat områdeMen än så länge kan de bara spekulera kring orsakerna till varför kon dog trots att hon varit behandlad med antibiotika.

– Jag hann sätta plastpåsar över kon innan det läckte blod med bakterier i ur henne. Men vi har grävt bort jorden där hon låg och besprutat området, säger Martin Pegado.

Direkt när man upptäckte den avlidna kon isolerade man henne från de övriga korna och lade kadavret i en container. Sakab ska sedan ta hand om jorden där korna betat och där kadavren legat och Konvex tar hand om kadavren.

– Hon levde tidigt i morse så det hade som tur var inte hunnit bildats sporer av bakterierna än, eftersom bakterierna är lättare att desinfektera än sporer, säger Martin Pegado.

VaccineringsfrågaNu är nästa fråga om korna ska vaccineras mot mjältbrand.

– Man kan vaccinera korna och då kommer de att överleva. Det har funnits ett motstånd mot vaccination men det håller på att ändras och jag tror att de kommer att vaccineras, säger Martin Pegado.

Han menar att fler kor hade klarat sig om man hade vaccinerat dem direkt när mjältbranden bröt ut.

– Någonting måste göras, man kan inte hålla korna levande med hjälp av penicillin, säger han.

Av Bengt Dalmes tidigare 90 kor kvarstår nu endast 69. Han och de andra på gården ska, inom sju till tio dagar, få sluta med den antibiotikakur de gått på sedan utbrottet.– Det är enbart för att vi har varit i kontakt med de döda djuren som vi går på medicinen, säger Bengt Dalme.

Mer läsning

Annons