Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu inget krav på återbetalning av arvoden

Kommer politiker att behöva betala tillbaka felaktig ersättning som de fått – och hur mycket? Frågan är ännu öppen i Örebro kommun.

Annons

Den 25 maj publicerade NA uppgifter om att pensionären och fritidspolitikern Lars Askling (M) felaktigt kan ha fått ut över 400 000 kronor i ersättning för förlorad arbetsinkomst de senaste fem åren. Han var inte ensam om att ha räknat in pension i arbetsinkomsten, och både Lars Askling och partikollegan Gunilla Holmström valde att avgå efter NA:s uppgifter.

Moderaternas politiske sekreterare Ulrik Rydén betonar att partiet inte har någon insyn i den process som pågår på kommunen.

– Vi har ingenting att göra med en framräkning av vad de fått för mycket eller huruvida det ska bli en annan sorts process av det här. Och det ska vi inte heller ha, konstaterar han.

NA:s granskning visade också på brister i många intyg. Hos företagare kunde skillnaden mellan taxerad inkomst och ersättningsanspråk skilja mycket. Några politiker har valt att argumentera för sina uppgifter, medan Kent Valdemarsson (M) meddelat att han avser att korrigera och betala tillbaka mellanskillnaden.

I början av juni hoppades kanslichef Inga-Greta Carneland Hörnström att ärendet med Lars Askling skulle vara utrett samma vecka. Så blev det inte. I stället väljer kommunledningen att invänta en större översyn av regelverket som ska vara klar nu i augusti. Alla fritidspolitiker har också uppmanats att lämna in intyg för inkomstbortfall 2013.

Varför väntar kommunen?

– Vi vill presentera det slutgiltiga beslutet om återbetalning när vi vet lite mer om helheten. Vi gör mer än den enskilda granskningen för att upptäcka brister, och då vill vi avvakta, säger Inga-Greta Carneland-Hörnström.

I samma veva vill också kommunen att alla fritidspolitiker lämnar in aktuella löneuppgifter för 2014.

Efter NA:s granskning sade statsvetaren och socialdemokraten Agneta Blom att återupprättandet av förtroendet för politiker är en gemensam angelägenhet för en demokrati. ”Det är otroligt viktigt att det blir enkelt och tydligt, och att övertramp som begås rättas till”, sade hon.

Är det dåligt för politiken att detta drar ut på tiden?

– Det är svårt för mig att ha synpunkter på tidsaspekten och bedöma hur lång tid det tar att reda ut. Det viktiga är att det blir rätt och riktigt, säger Moderaternas gruppledare Anders Åhrlin.

Moderaterna gick ut med en skriftlig uppmaning till alla partiets förtroendevalda att ta kontakt om de var osäkra på om de fått rätt ersättning.

– Några hörde av sig då. Dessa har vi sedan kontrollerat med förvaltningen och kommit fram till att de gjort rätt, säger politiske sekreteraren Ulrik Rydén (M).

Mer läsning

Annons