Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda övervakades – via sina egna surfplattor

Ett Örebroföretag stäms på 300 000 kronor i skadestånd för att i hemlighet ha övervakat sin personal via surfplattor med inbyggd GPS-teknik. Det hade skett utan förhandlingar, vilket avtalet kräver.

Annons

Bolaget delade ut surfplattor att användas i tjänsten till sina service-montörer under fjolåret. De anställda informerades om hur plattorna fick användas privat men det sades ingenting om att de var anslutna till en fjärrkontrolltjänst hos Samsung.

Systemet gav arbetsgivaren information var femtonde minut om var montörerna befann sig. Informationen var också kopplad till en karttjänst.

En av montörerna upptäckte av en slump att denna fjärrtjänst var installerad och att den inte gick att avaktivera utan bolagets lösenord.

Upptäckten ledde till en facklig förhandling. Serviceteknikerna kände sig övervakade och ansåg att det var ett intrång i den personliga integriteten.

Tvisteförhandlingar fördes både lokalt och centralt utan resultat.

Efter att den lokala förhandlingen avslutats i oenighet tog företaget tillbaka surfplattorna från serviceteknikerna och de används inte längre.

Genom LO-TCO Rättsskydd stämmer nu facket arbetsgivaren på skadestånd. För var och en av de fem serviceteknikerna begärs 30 000 kronor i skadestånd och fackförbundet begär 150 000 kronor.

Enligt kollektivavtalet har arbetsgivaren förhandlingsskyldighet när nya elektroniska övervakningssystem införs. Det har inte följts.

Mer läsning

Annons