Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda på bageri uppmanades att "rösta rätt"

De två ägarna av Sveas bageri och konditori AB har skickat ut ett veckobrev där de uppmanar de anställda att rösta rätt. Om regeringen byts ut hotar nämligen uppsägningar, hävdar ägarna i veckobrevet.

Annons

Sveas bageri och konditori AB och har 80-talet anställda. De fick i det senaste veckobrevet från företagsledningen veta att deras arbetsgivare tycker att de ska ”rösta rätt”.

– Jag tycker att det är oetiskt. Om man läser det på ett djupare plan kan det uppfattas som ett hot, att den som inte röstar på den sittande regeringen riskerar att förlora sitt jobb, säger en av de anställda NA varit i kontakt med.

”Vad händer då om vi tvingas byta regering (...) jo, uppsägningar, effektiviseringar och prisökningar.” står det i veckobrevet som båda ägarna Samuel Hambre och Emil Esplund Chandorkar skrivit under, men som Samuel Hambre författat.

Den anställde fortsätter:

– Jag tycker att så här gör man bara inte som arbetsgivare. Det är inte demokratiskt.

NA berättar om reaktioner som ”oetiskt” och ”odemokratiskt” för Samuel Hambre, men han står fast vid att det var rätt att skicka ut brevet.

Kan du förstå att anställda upplevt veckobrevet som hotfullt?

– Det kan jag förstå. Om man inte röstar på de partier som är positiva till de här kärnfrågorna som sänkt restaurangmoms och lägre arbetsgivaravgifter för unga så finns det risk att jobben försvinner.

Hur ser du på att ni skickade ut veckobrevet?

– Det är helt sant det jag skrev och jag står för det fullt ut.

Den andre ägaren Emil Esplund Chandorkar ser annorlunda på saken.

Skulle ni ha skickat ut veckobrevet med de formuleringarna som stod?

– Nej, jag tycker inte det. Det är en demokrati och man har rätt att rösta som man vill.

Han fortsätter:

– Att skriva är en konst så att inte någon ser det som ett hot.

Sofie Rehnström, jurist på LO, säger att det inte är förbjudet för arbetsgivare att skicka ut budskap som det Sveas ägare gjorde, men att det är olämpligt.

– Det kan upplevas som ett maktmedel när den som man är beroende av för sin försörjning uppmanar en till att rösta på ett visst sätt, säger hon och fortsätter:

– Nu tror ju jag att de anställda på företaget är upplysta människor som förstår att det här veckobrevet inte är fakta, utan ett uttryck för ägarnas åsikter. De anställda är samhällsmedborgare och kan se igenom det här.

Livsmedelsarbetarförbundets ombudsman Kersti Sandberg tog kontakt med Sveas ägare då hon fick kännedom om veckobrevet.

– En av ägarna bekräftade detta. Jag tycker att det är olämpligt, men det är inte olagligt, säger hon.

Mer läsning

Annons