Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda på KFÖmisstänks för mutbrott

(UPPDATERAD 20:25) Två anställda på KFÖ har polisanmälts av Örebro kommun. Orsaken är misstankar om mutbrott. Båda är frikopplade från sina ordinarie arbetsuppgifter i väntan på polisutredningen.

Annons

NA har i flera artiklar granskat Örebro kommuns egen fastighetsavdelning, KFÖ. Granskningen avslöjade flera allvarliga brister, bland annat att KFÖ köper tjänster av företag som kommunen inte har ramavtal med och att KFÖ-anställda godkänt fakturor utan underlag. NA visade flera exempel på att kommunen därför har betalat ut för mycket pengar.

För två veckor sedan kom en rapport från en revisionsfirma som har granskat KFÖ. De konstaterade att det fanns flera systemfel: Kontrollen är dålig, beställningar saknas och företag utan ramavtal får jobb. Det här ökar risken för ”ekonomiska oegentligheter”, enligt revisionsfirman. Utredarna ansåg därför att Örebro kommun skulle titta närmare på om det faktiskt förekommit oegentligheter.

I går valde Åsa Bellander, fastighetschef i Örebro kommun, att polisanmäla två anställda på KFÖ efter att ha samrått med kommunens jurist. Skälet är enligt Åsa Bellander att det finns uppgifter som gör att de kan misstänkas för mutbrott.

- Eftersom situationen ser ut som den gör för KFÖ, där en granskning av verksamheten redan pågår, ser vi extra allvarligt på att vi nu har fått konkreta indikationer riktade mot vissa personer, säger Åsa Bellander.

Hon betonar att det handlar om just misstankar och att ingen ska dömas på förhand. Samtidigt anser hon att de nya uppgifter som KFÖ har fått är så pass allvarliga att de måste utredas ordentligt.

- Vi har helt enkelt fått mer konkreta indikationer på att brott kan ha förekommit. När vi tittade närmare på uppgifterna och omfattningen av informationen bedömde vi att vi inte kan utreda detta på egen hand.

De båda KFÖ-anställda som nu har polisanmälts har under lång tid haft befogenheter att köpa varor och tjänster åt Örebro kommun. Vid ett möte under tisdagen meddelande Åsa Bellander de båda KFÖ-anställda att de kommer att kopplas bort från sina ordinarie uppdrag medan misstankarna utreds.

- Kommunen har som praxis att polisanmäla misstankar om brott. Vi har helt enkelt följt de riktlinjerna. Nu avvaktar vi och ser hur polisen kommer att gå vidare, säger Åsa Bellander.

Mer läsning

Annons