Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ansvariga politikern: För svårt att få tvångsvård

Under 2014 beslutade Örebro kommun att elva personer borde få tvångsvård enligt lagen om vård av missbrukare, LVM.– Jag skulle vilja använda LVM mer, säger Rasmus Persson (C).

Annons

NA berättade i fredags om 22-åriga Evelina som dog på stödboendet Villa Magnolia i september förra året. Hon misstänks ha dött på grund av en överdos.

Evelinas mamma berättar att hon flera gånger försökt få Evelina omhändertagen enligt LVM, men att det inte blivit så.

Ann-Christine Olofsson

, enhetschef på socialtjänstens utredningsenhet, och Rasmus Persson (C), ordförande i programnämnd för social välfärd, svarar inte på frågor i det enskilda ärendet utan bara på frågor om missbruksvård generellt.

LVM-besluten tas i kommunens två socialnämnder, underordnade programnämnden där Rasmus Persson är ordförande.

Enligt Ann-Christine Olofsson och Rasmus Person finns det inga restriktioner vad gäller antalet LVM-beslut från kommunen.

– Nej, det finns inga restriktioner. Absolut inte. Man gör en individuell bedömning i varje enskilt fall. Och där har man lagstiftningen att förhålla sig till, säger Rasmus Persson.

Kommunen betalar uppemot 4 000 kronor per dygn för en LVM-plats. Frivilliga behandlingshem (så kallade HVB-hem) kostar runt 2 000 kronor och en plats på ett stödboende knappt 1 000 kronor.

Kan inte budgeten utgöra en begränsning i sig?– Vi jobbar efter individers behov. Vi får förklara för politikerna om vi går minus och jag kan säga att vad gäller boenden så gick vi ganska mycket minus förra året. Det beror på avsaknaden av boenden i Örebro generellt, säger Ann-Christine Olofsson.

Så påståenden om att kommunen skulle placera missbrukare på stödboenden i stället för HVB- och LVM-hem för att det är en kostnadsfråga, det håller du inte med om?– Nej, faktiskt inte, säger Ann-Christine Olofsson.

Rasmus Persson säger att begränsningen ligger i lagstiftningen och tolkningen av den.

– Praxis borde ses över för att göra det lättare för socialtjänsterna att besluta om tvångsvård, säger Rasmus Persson (C).

Han resonerar att kommunerna inte kan skicka in begäranden till förvaltningsrätten hur som helst. Det måste finnas en rimlig chans att de går igenom.

– Vi följer ju den lagstiftning och praxis som finns för annars ”går vi bet” i förvaltningsrätten, säger Persson som gärna ser att lagen ses över från politiskt håll.

– Samtidigt är det en balansgång. Tvångsvård är det yttersta det offentliga kan göra. Då tar man bort rättigheterna från en individ, säger Rasmus Persson.

Läs också:

Evelina, 22, dog på stödhemmet

Mer läsning

Annons