Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Använde ordbok för att byta utord i plagierad hemtentamen

Att vid hemtentamen plagiera text är ingen bra idé. Att därefter använda ordbok för att hitta synonymer till vissa av textens ord hjälper inte för att undkomma granskning. Det har två studenter vid Örebro universitet fått erfara.

Annons

Kvinnorna, födda -89 och -90, lämnade in varsin tentamen men dessa liknade varandra i stora stycken. De är just nu avstängda i fem veckor från kursen i sociologi. Studenterna har i kommentarer till disciplinnämnden pekat på den stress de upplevt som förklaring till sitt handlande.

Plagierade examensarbete

Ett examensarbete vid Lunds universitet låg till grund för en annan students skriftliga inlämningsuppgift. Den 31-årige studenten, som stängts av från studier i tre veckor, har enligt utbildningens rektor uppskattningsvis plagierat 75 procent av examensarbetet. Källhänvisning saknas helt. Studenten förklarar med att han råkat skicka in sitt arbetsmaterial i stället för ett färdigt arbete.

Stress låg enligt en 21-årig student bakom ytterligare ett plagieringsärende som universitetets disciplinnämnd handlagt. Studenten läser en filmkurs och har i samband med en hemtentamen använt text från diverse hemsidor utan att källhänvisa. Han stängs nu av i fyra veckor.

Mer än stöd

Tre studenter hjälptes på ett otillåtet sätt åt vid skrivande av en individuell hemtentamen i kursen Samhällsplanering. Avsikten var att ge varandra stöd, men disciplinnämnden menar att då studenterna utbytte textmaterial handlar det om något annat. De tre studenterna stängs därför av i tre veckor.

I en kurs där det krävdes närvaro löste en student sin frånvaro med att låta en kurskamrat signera närvarolistan. Det uppskattas inte av disciplinnämnden som stänger av honom i tre veckor.

Mer läsning

Annons