Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsmiljöverket gör inspektion nästa vecka

Arbetsgivaren, Attendo AB, har hört av sig till Arbetsmiljöverket och begärt att en kontroll av arbetssituationen efter vårdstoppet vid Elgströmska huset ska göras.

Annons

Fackförbundet Kommunal utfärdade i onsdags ett skyddsstopp för sina medlemmar på Elgströmska huset. Skyddsstoppet innebär att omvårdnadspersonal, som undersköterskor, inte får utföra arbetsuppgifter delegerade av sjuksköterskor.

Nu har arbetsgivaren hört av sig till Arbetsmiljöverket. Verket planerar nu ett besök i början av nästa vecka vid Elgströmska huset för att reda ut arbetssituationen. Vid mötet kommer fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal samt arbetsgivaren Attendo AB att medverka. Arbetsmiljöverket hade beredskap för att genomföra mötet i dag fredag men i samtal med Attendo ska det ska inte ha "ansetts nödvändigt".

Syftet med mötet är att bestämma vilka villkor som ska gälla under skyddsstoppet; Vem får utföra vilka arbetsuppgifter? Det är också viktigt för Arbetsmiljöverket att kontrollera att personalen inte blir utarbetad då arbetsbördan tillfälligt görs om.

Arbetsmiljöverkets fokus ligger på de anställdas situation, inte på brukarnas. Inspektionen för vård och omsorg, IVO, driver parallellt ett ärende där brukarnas situation utreds.

Detta har hänt

Tisdag 24 september:

- Anställda vid Elgströmska huset berättar i NA om missförhållanden.

- På kvällen hålls ett redan planerat möte mellan fackförbundet Kommunal och kommunens vård och omsorgsnämnd väster.

Onsdag 25 september:

- Skyddsstopp utfärdas av Kommunal på eftermiddagen. Det innebär att omvårdnadspersonal, som undersköterskor, inte får utföra arbete delegerat av sjuksköterskor. Syftet är att sätta press på Attendo att ta in fler sjuksköterskor eftersom undersköterskorna inte får avlasta deras arbete med att exempelvis dela ut medicin.

Torsdag 26 september:

- Även Vårdförbundet utfärdar ett skyddsstopp för sin medlemmar. Sjuksköterskorna får inte utföra vård- och omsorgsarbete – exakt vad det innebär är lite oklart.

- Attendo tar kontakt med Arbetsmiljöverket för att få situationen med skyddsstopp utredd.

- Attendo har ett möte på kvällen med personalen. Kommunal medvarkar. Personal uppges lämna mötet gråtande.

Fredag 27 september:

- Arbetsmiljöverket meddelar att en inspektion kommer ske efter helgen.

Mer läsning

Annons