Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkitekten: Stoppa mässorsom sliter på Örebro slott

Slitaget på Örebro slott är alldeles för hårt. Det menar slottsarkitekt Tina Wik. Framför allt kritiserar hon alla "inkomstbringande" mässor och konferenser.

Annons

Inkomstbringande verksamhet går före det kulturhistoriska när Engelbrektsrummet blivit förråd för stolar där väggarna repas, ost- och vinmässor med matintag smutsar ner golven och inhyrd och okunnig mässpersonal mer eller mindre förstört vissa rum, menar Tina Wik som vill se regler för hur slottet får användas.

Den aktuella hyresgästen är Elite hotels. Hotelldirektör Håkan Bergström tycker att kritiken är överdriven.

Slitage naturligt– Man får komma ihåg att Tina Wik har en enda roll, att bevara. Men man kan fråga sig om det bästa sättet är att stänga dörrarna för alla människor.

Han påpekar att Örebro slott tvärtom lyfts fram som ett bra exempel på ett kulturminnesmärke som används.

– Det vore ju en sak om vi stod och karvade, men det handlar om golv och väggar. Det är inte medeltida golv som ligger i slottet, när golv slits ut får de bytas. Samma sak om en vägg blir repig, då målar man om. Så har man gjort i alla tider.

Hyresvärd på slottet är Statens fastighetsverk, som också är mottagare för slottsarkitektens rapport. Men några åtgärder har rapporten inte lett till – än.

– Klart att vi lyssnar på slottsarkitekten, hon har kunnandet. Men det är inte hon som bestämmer, säger Tobias Skelander på Statens fastighetsverket.

Hur ser ni på förslaget om strängare regler?- Vi har ett befintligt avtal med Elite som gäller. Ska något ändras så är det i så fall på sikt.

En intern process om hur Örebro slott ska användas i framtiden pågår inom Statens fastighetsverk – men Tobias Skelander kan inte offentliggöra i vilken riktning den går.

Kommer mässor och konferenser försvinna?

– Nej, det säger jag absolut inte. Jag kan bara säga att det pågår en diskussion om hur man kan utveckla Örebro slott för att kunna visa och öppna upp det mer. Men det ena behöver ju – kanske – inte utesluta det andra.

Mer läsning

Annons