Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arklöv får inte tidsbestämt straff

Jackie Arklöv, dömd för mord på två poliser, försök till mord, tre grova rån, ett försökt till grovt rån samt grovt folkrättsbrott, får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Annons

Arklöv har varit frihetsberövad sedan 1999, året då poliserna Olle Borén och Robert Karlström sköts ihjäl i Malexander. Han har alltså suttit i fängelse i 15 år, vilket Örebro tingsrätt anser är en kort tid med tanke på de brott han har begått.

Om man teoretiskt tänker sig att de 15 åren utgjorde två tredjedelar av ett tidsbestämt straff — tiden då villkorlig frigivning kan bli aktuell — skulle fängelsestraffet ha varit omkring 23 år. Rätten anser att straffet bör vara betydligt längre än så. Eftersom mycket av strafftiden därmed återstår, och bedömningarna av Arlövs risk för återfall varierat över tid, anser rätten att det i nuläget saknas förutsättningar att omvandla straffet.

Dödsskjutningarna i Malexander

Den 28 maj 1999 rånades banken i Kisa i södra Östergötland.

Rånarna Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson sköt först vid två tillfällen mot en ensam efterföljande polis.

När poliserna Olle Borén och Robert Karlström senare kom att följa efter flyktbilen valde rånarna åter att stanna för att skjuta.

Exakt vad som hände vet bara de tre rånarna som samtliga dömts till livstids fängelse för mord. Men det som konstaterades efteråt var att de två poliserna träffades av flera skott. Dessutom hade Olle Borén skjutits i bakhuvudet, från nära håll. Robert Karlström hade skjutits i pannan, från bara en decimeters avstånd.

Jackie Arklöv greps av polis i Tyresö tre dagar efter morden, den 31 maj, och skottskadas.

Sommaren 2001 erkände Arklöv att det var han som sköt polismännen till döds. (TT)

Mer läsning

Annons