Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arlatomten får stå och förfalla

Vad händer med Arlatomten på Norr? Än så länge ingenting.
– Jag får ju inte riva husen, och då får det vara, säger fastighetsägaren Leif Carlsson.

Annons
Vad händer? Arlatomten står fortfarande obebyggd. De sparade husen förfaller och än verkar man vara långt ifrån någon lösning.

2007 lades verksamheten vid Arlamejeriet ned. Fastigheten köptes av Husherren AB. Alla mejeribyggnader revs förutom två som kommunens stadsantikvarie ansåg var värda att spara. Men ägaren Leif Carlsson hade helst sett att alla byggnader revs, han ville inte ha de gamla tegelhusen på sin mark. Byggnaderna har sedan dess fått stå och förfalla och något nytt har inte byggts på tomten.

Nu börjar allt fler undra om det inte borde hända något snart, eller i alla fall inom de närmaste åren. Men som det verkar nu är läget låst.

– Jag får ju inte riva husen, och då får det vara, säger Leif Carlsson.

Men är det inte dumt att låta tomten stå obebyggd?– Nej, marken stiger fort i värde och jag kan leva på värdestegringen. Jag behöver inte göra något, fortsätter han och berättar att eftersom han numera är 66 år behöver han inte stånga ihjäl sig mot kommunen.

Men om du får riva husen, då bygger du?– Ja, då är jag beredd.

Och vad blir det då?– Då blir det bostäder, men om jag inte får riva husen då kan det bli en uppställningsplats åt ett åkeriföretag.

På kommunen är man inte speciellt intresserad av att riva husen. Ulf Nykvist är planchef på stadsbyggnadskontoret.

– Vi ser helst att husen blir kvar men vi har inga stängda dörrar. Vi vill få till en bra helhetslösning i kvarteret med bostäder, affär och kanske en förskola.

Men hur länge kan tomten stå utan att något händer?

– Ja, det kan man undra. Men vår målsättning är att komma överens och få i gång diskussionerna.

Mer läsning

Annons