Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arrangörer besvikna på kommunens roll

Under de fem första dagarna i juli var Örebro värdstad för Eurodisco – EM i discodans. 1 400 deltagare från hela Europa fyllde Idrottshuset. Men arrangörerna Knut och Maud Säborg är tillsammans med Anders Fensby besvikna över kommunens hantering av evenemanget.

Annons
gamla idrottshuset. Efter finansiella problem och oklarheter mellan kommunen och Knut Säborg fick Eurodisco flytta från Nya idrottshuset till det gamla. Arkivfoto: NA

Enligt Knut och Maud Säborg och Anders Fensby är det både i kommunkationen och samarbetsviljan det brustit från kommunens sida.

– Hur ofta har vi EM egentligen? Kommunen har behandlat det som om det vore vilket tävling som helst, säger Anders Fensby.

Knut Säborg menar att det aldrig kommit ett tydligt besked om vad det skulle kosta att hyra Nya idrottshuset.

– Vi hade fått besked om en viss kostnad, vilket vi gått med på. Ett par månader senare kom ett nytt mejl där de lagt på personalkostnader och ännu senare gick hyran ännu mer upp och ner. I sista sekunden fick vi byta till Gamla idrottshuset, för vi kunde inte få ihop pengar till kostnaden för Nya idrottshuset, berättar Knut Säborg.

Det slutade med att tävlingsarrangörerna fick flytta EM till Gamla idrottshuset, men under hela veckan stod Nya idrottshuset tomt.

Maud Säborg tycker att kommunen har visat ett stort ointresse för EM, från start.

– Det har varit så många olika personer som vi har haft kontakt med, aldrig en och samma person. Det måste finnas lite intresse hos kommunen, säger Maud Säborg.

Från kommunens sida menar man att det visst funnits ett intresse för EM och att man stöttat tävlingen på det sätt som varit möjligt.

– Jag träffade arrangörerna en eller två gånger och hanterade deras ansökan. Från kommunens sida tycker vi att det är ett jätteviktigt arrangemang, både ur besöksnäringssynpunkt och marknadsföringssynpunkt, säger Alf Lindblad, planerare på kommunens kommunikationsstab.

Även finansiellt anser kommunen att man gjort det man kunnat för att underlätta för arrangörerna.

– Det finns ett visst pris satt för att hyra idrottshusen och det är politiskt beslutat. Gällande Eurodisco så vill jag minnas att vi till och med gav dem föreningspriset, för att vara tillmötesgående. Dessutom fick de bidrag från 750-årsjubileumsfonden, säger Helene Lis, förvaltningschef på förvaltningen för fritid och turism.

Gällande bidraget sägwe Knut Säborg och Anders Fensby att det var otydliga bud även kring det.

– Först skulle vi få det och sedan inte. Till sist fick vi det i alla fall, säger Knut Säborg.

Alf Lindblad på kommunen säger att det aldrig varit några otydligheter kring bidraget.

– Jag lovar aldrig någonting som jag inte säkert vet att vi kan hålla. Därför meddelade jag dem inte att de fick bidrag förrän ett beslut var fattat om det, säger Alf Lindblad.

Mer läsning

Annons