Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arresten stängs under åtta veckor

Polisen stänger sina arrestlokaler i Örebro under åtta veckor i höst.
– Det ska bli spännande att se hur det går, säger Per-Anders Carlsson.

Annons
Under stängningen får polisen låna sju celler av häktet, för att kunna förvara personer som har gripits, misstänkta för brott och som ska utredas för att eventuellt gå vidare åtal.

Han är projektledare för polisens del i bygget av nya Rättscentrum i Örebro. Storbygget vid Järnvägsgatan där fyra rättsvårdande myndigheter, åklagarmyndigheten, kriminalvården med häktet, tingsrätten och polisen ska samlas i samma huskom-plex.

15 arresterI september kommer Örebropolisen att få stänga alla sina 15 arrester i polishuset. Det är där alla omhändertagna, gripna och anhållna förvaras, allt ifrån några timmar upp till fyra dygn.

– Det är nödvändigt för att kunna klara ombyggnaden, säger Per-Anders Carlsson och berättar att det i samband med nybygget också blir en upprustning av de 18 år gamla arrestlokalerna.

– Nya regler kräver att varje cell även fungerar som egen brandcell och så får vi en förhörs- och besöksavdelning i anslutning till arresterna.

Lånar av häktetUnder stängningen får polisen låna sju celler av häktet, för att kunna förvara personer som har gripits, misstänkta för brott och som ska utredas för att eventuellt gå vidare åtal.

Alla andra som polisen plockar in, eller omhändertar som det heter på polisspråk. Det vill säga bland annat fyllerister och allmänt stökiga personer kommer att köras till Karlskoga och Lindesberg där det också finns arrestlokaler.

– Det kommer att uppstå logistikproblem och bli en hel del bilåkande men det är enda möjligheten att stänga under själva byggtiden, säger Per-Anders Carlsson.

Mer läsning

Annons