Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Askan brände Italienresan inne

Tre år med italienska på skolschemat skulle omsättas i praktiken. Men det isländska askmolnet satte käppar i hjulet. Nu blir det vanliga lektioner igen.

Annons
Azra Hrustic hade sett fram emot att testa sin italienska på plats och kanske att shoppa lite grann. I bakgrunden syns Hassen Ibrahim, till vänster, som själv inte skulle följa med på resan men som nu lider med de sina språkkamrater. Till höger Sony Ng, som hade skaffat en ny frisyr för resan.

I morgon, onsdag, skulle planet lyfta från Skavsta flygplats mot Bergamo i norra Italien. Sex dygn med förbokade aktiviteter. Biljetter och resplaner var uppgjorde sedan lång tid tillbaka. Resan skulle toppa kursen för de elever som har läst italienska i tre år på Rudbecksskolan. Sent i söndags kväll kom det ödesdigra beskedet att flygbolaget ställer in flighten.

– Vad ska vi säga? Besvikna, så klart. Jättebesvikna, säger Sony Ng och drar upp luvan över huvudet, och tillägger:

– Jag som till och med har rakat av mig håret för att vi skulle åka ner och möta sommaren.

Nervös väntanMisstanken att resan skulle kunna frysa inne har de levt med sedan det första larmet om vulkanaskan vid Eyjafjallajökul på Island kom i slutet av förra veckan. De har följt utvecklingen via media och i helgen var det extra nervöst.

– Vi började kolla om det fanns andra datum som vi skulle kunna åka men det är nationella prov och studentbal på skolan så det går inte, säger Isabella Lenke, lite uppgivet:

– Visst är jag besviken men det är inte mycket att göra. Resan hade blivit ett roligt minne.

Till måndagens lektion i italienska är det bara sju elever som dykt upp. Sandra Strömquist är lärare och hennes besked via mejl till eleverna i helgen krossade drömmen totalt. De orkade helt enkelt inte komma .

– Det fattas tio stycken. Jag tror att de är så besvikna att de inte vill vara här i dag, säger Sandra, som själv tycker det är oerhört tråkigt.

Kursavslutning– Det är ju avslutningen på hela kursen så det skulle bli vår muntliga examen, kan man säga. De skulle få tillfälle att möta den italienska kulturen och prata italienska på plats.

Sandra har lagt ner mycket jobb på skolresan. Hon är lika besviken som eleverna. Hon har italienskt påbrå på sin pappas sida och har sin tvillingsyster boendes i Italien.

– Vi har hjälpts åt att boka boende och att beställa biljetter till olika evenemang. Vi skulle besöka en skola och så hade vi tänkt att åka till Venedig och Gardasjön. Vi hade till och med kontakt med en pizzeria som skulle servera oss riktiga italienska pizzor, skrattar Sandra.

Tog bussenDet fanns fler elever på Rudbecksskolan som skulle ut på skolresa i dagarna. Men till skillnad från Sandras elever kom de iväg, om än inte som de tänkt sig.

– Det var 22 elever från en avgångsklass som skulle åka till Schweiz från Arlanda i lördags. De kom i väg först i morse men med buss. Och för säkerhets skull tar de tåget hem.

Elever blev blåsta på skolresan till Italien på grund av askmolnet.

Mer läsning

Annons