Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åskan skakade länet -och fler oväder är på väg

(UPPDATERAD 07.30) På bara några timmar under tisdagskvällen slog blixten ner cirka 8 000 gånger i länet och orsakade stor materiell skada.

Annons
Ovädret ledde till översvämningar på Bromsgatan i Örebro.

Det kraftiga åskvädret orsakade lyckligtvis inga allvarliga personskador men många länsbor drabbades ändå hårt. Räddningstjänsten hade fullt upp hela kvällen.

Ett normalt dygn kommer det in cirka ferm larm till Nerikes brandkår. I går kväll kom det trettio.

- Vi har haft fullt sjå att bara dirigera ut styrkorna, alla larm har kommit under väldigt kort tid. Åskan har orsakat mycket stor materiell skada, mängder av blixtar har slagit hål i tak och vräkt ner träd över vägar i länet. Dessutom har mycket teknik slagits ut, sa P-O Staberyd, inre befäl på räddningstjänsten, till na.se sent i går kväll.

På onsdagsmorgonen hade läget lugnat ner sig.

- Nu är alla styrkor inne på respektive stationer, säger Jan Backström, inre befäl opå Nerikes brandkår. 

Flera skogsbränder

Blixtnedslagen orsakade minst fem bränder ute i terrängen, främst i den norra delen av länet. I flera av de fastigheter som träffades av blixten startade svårupptäckta småbränder och räddningstjänstens personal bevakade flera villor under kvällen då man befarar att elden ska ta sig.

Eon hade 1947 kunder utan ström vid 21-tiden på tisdagskvällen, hårdast drabbade var de boende i östra delen av Örebro kommun men även i Hallsberg, Kumla och Nora saknade hundratals hushåll ström.

Telefonväxel slogs ut

Åskvädret slog också ut en av Telias telefonväxlar i Fellingsbro på eftermiddagen vilket gjorde att omkring 560 hushåll inte kunde ringa på sin fasta hemtelefon. Enligt Telias kundservice borde problemet vara åtgärdat vid 22-tiden på tisdagskvällen.

Många örebroare fick även sitt kranvatten missfärgat efter en vattenläcka. Mariebergs köpcentrum drabbades av en mindre översvämning när två invändiga stuprör sprang läck.

Mer åska att väntaÅskovädret orsakades av att varmluft från öster krockade med svalare luft från väster och söder. Och trots den kraftfulla åskskuren är inte ovädret över ännu. SMHI varmar för kraftig åska i norra delen av länet under onsdagseftermiddagen.

- Det kommer vara ostadigt väder hela veckan och ni får räkna med mer åska, men på längre sikt kommer varmluften pressas norrut och lite svalare väder komma in över Örebro län, säger Stefan Flodin, vakthavande meteorolog på SMHI.

Värsta ovädret på tio år Tisdagens åskväder med omkring 8000 blixtnedslag var ovanligt kraftfullt. Ludvig Isaksson, meteorolog på SMHI, har bläddrat bland statistikböckerna men inte hittat något åskväder som varit i närheten av tisdagens.

- Sedan år 2002 då jag började kolla har jag inte hittat något som varit värre. Vi har haft några julidatum senaste åren med ungefär hälften så många blixtnedslag, berättar Isaksson.

- Normalt sett brukar det åska mest i juli, följt av augusti och juni.

Radarbild från SMHI klockan 21.30. Svarta kryss markerar blixtar.
Oväder över Örebro.
Margareta och Göran Fagerlund på Bromsgatan nummer 10 där vattnet rann ner i farstun och källaren.
Emma Nilsson tar en bild på Nadime Franzén på den översvämmade gatan.
Ovädret ledde till översvämningar på Bromsgatan i Örebro.

Har du bilder?

Har du bilder från gårdagens oväder i Örebro? Mejla ([email protected]) eller MMS:a (72019) till oss, så samlar vi dem i läsarbildspecial.

Så mäts blixtnedslagen

För att registrera blixtnedslag vid åskväder använder SMHI ett blixtlokaliseringssystem.

I Sverige finns nio blixtlokaliseringsstationer. Det är ett slags antenner som känner av de elektromagnetiska pulser som uppstår när en blixt slår ner. Genom att mäta tidsskillnader med vilka pulsen når respektive station kan man bestämma läget av en blixt med en noggrannhet på mindre än 500 meter. Det ingår också ett ”krysspejl”-system med loopantenner för att få riktningen till urladdningen.

Källa: SMHI

Mer läsning

Annons