Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistansbolag i Örebro får kritik

Flera svenska handikapporganisationer riktar skarp kritik mot ett assistansbolag i Örebro.
Orsaken är att bolaget även är fastighetsägare – och hyr bara ut till sina egna brukare, rapporterar tidningen Hem .

Annons

Under hösten 2009 byggde assistansbolaget lägenheter i Örebro som är avsedda för personer med funktionshinder. Hyresgästerna, som bor i tvårummare, får personlig assistans av bolaget. Det finns också gemensamma utrymmen i anslutning till lägenheterna, rapporterar Hyresgästföreningarnas medlemstidning Hem

Orsaken till de

gemensamma utrymmena är att undvika ensamhet och isolering för både brukare och de personliga assisterna, enligt assistansbolaget.

Men nu riktar en rad företrädare för svenska handikapporganisationer kritik mot boendet.

I ett brev till barn- och äldreministern Maria Larsson pekar de främst på två saker.

Dels anser de att bondeformen är ett steg tillbaka till institutionsboende, men den fränaste kritiken består i att assistansbolaget endast hyr ut lägenheterna till egna brukare - och därmed endast drivs av ett vinstintresse.  

"Vi är oroade över ett icke formellt reglerat så kallat assistansboende där boendet är kopplat till att man är kund hos en viss assistentsamordnare", går det att läsa i brevet.

Brevet till regeringen är undertecknat av Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, Stiftarna av independent living i Sverige, Independent living institut, Intressegruppen för assistansberättigade, Föreningen JAG, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, Stiftelsen utvecklingsstörda i fokus, rapporterar Hem

Mer läsning

Annons