Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalad uteblev – häktades

 Rättegången mot skandalomsusade MDA Classic Cars ägare Roland Larsson hann knappt börja innan den avbröts.Orsaken: Larsson uteblev – vilket ledde till att han häktades.
Han är åtalad för att ha lurat 25 bilköpare på 5,4 miljoner kronor.

Annons
Återköp. I dag står en av de blåsta kundernas Ford Tudor från 1932 åter i ett garage. Men det skedde först efter att ägaren tvingats köpa tillbaka den av Kronofogden för 225 000 kronor.

I måndags startade den fem dagar långa rättegången mot den misstänkte bilskojaren Roland Larsson. Men efter 25 minuter avbröts förhandlingen eftersom huvudpersonen själv inte var närvarande.

På sjukhus

Senare kom det fram att Roland Larsson låg på sjukhus och inte kunde närvara.

Innan dess hade tingsrätten beslutat att han skulle häktas i sin frånvaro. Domstolen ville på det sättet säkerställa att Roland Larsson skulle inställa sig.

Även tisdagens förhandlingar ställdes in, men i dag onsdag kommer rättegången troligen att tas upp på nytt igen.

– Jag räknar med att han är på plats då. Vad jag förstår har han polis omkring sig, säger åklagare Karin Lindell som lett den här utredningen mot Larsson sedan 2008.

Fick inga bilar

Han är åtalad för grovt bedrägeri under åren 2007-2009, då han drev MDA Classic Cars utanför Hallsberg. Affärsidén var att importera och sälja amerikanska bilar, som han saluförde på sin hemsida. Problemet var att köparna inte fick några bilar.

Larsson misstänks ha lurat 25 bilköpare på sammanlagt 5,4 miljoner kronor, enligt åtalet.

Här finns några personer som har blivit lurade på så mycket som närmare en halv miljon kronor.

Nekar

Roland Larsson nekar till brott och hävdar att han försökt att göra rätt för sig.

– Han har sagt att hans avsikt var att få hem och kunna leverera de här bilarna, säger Lindell.

Enligt åklagaren har Larsson även skyllt på den allmänna ekonomiska nedgången under de här åren.

Finns det någon chans att köparna kan få tillbaka sina pengar nu?

– Det kan jag inte uttala mig om. Men det är väl inte är troligt med tanke på vilka summor det rör sig om. Jag har ingen aning om vilka tillgångar han har, säger Karin Lindell.

Verksamheten drevs i två olika bolagsformer med olika ägarkonstellationer. Lindell tror dock att det är Roland Larsson som är huvudmannen bakom företagen.

– Han är åtalad som faktisk företrädare för de olika bolagen.

Vad säger han själv om det?

– Ärligt talat vet jag inte hans uppfattning riktigt. Det har varit uppgifter fram och tillbaka i den delen, säger Lindell.

NA har varit i kontakt med Larssons advokat, Bertil Fahlström. Han vill dock inte säga något mer än att hans klient förnekar brott.

Bakgrund MDA CC

Roland Larsson hette tidigare Björklund i efternamn. Tillsammans med sin hustru etablerade han sin bilfirma i Hallsberg under 2007. Affärsidén var att importera och sälja gamla bilar från USA.

Skatteverket fick upp ögonen för paret under 2008 eftersom man misstänkte ett omfattande skattefusk. I oktober samma år beslagtog Kronofogden bilar värda drygt två miljoner kronor.

Samtidigt började allt fler uppgifter dyka upp om att kunderna inte fick några bilar, trots att de betalt stora summor.

Trots omfattande skriverier och att den enskilda firman MDA Classic Cars gick i konkurs fortsatte Larsson att sälja bilar under 2009.

Mer läsning

Annons