Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtgärder - eller en miljon i straffavgift

Örebro kommun måste se till att det alltid finns bemanning som kan ta hand om de gamla på Södermalmshemmet. Görs inte det måste kommunen betala en miljon kronor i straffavgift.

Annons

Marie Brorson (S) är ordförande i den ansvariga nämnden. Hon säger:

– V jobbar för fullt med det här just nu och vi räknar med att kunna ro det i land innan tidsfristen går ut.

Tidsgränsen är satt till den 4 maj av kontrollmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Det är myndigheten som satt ner foten och nu kräver snabba förbättringar på Södermalmshemmet. Där bor ett stort antal gamla och många av dem har demenssjukdomar.

NA har flera gånger skrivit om problemen där.

Det började redan 2012.

– Då omplacerade vi nattpersonal, säger Marie Brorson.

Nyligen gjorde kommunen en egen utredning av vården där, en så kallad lex Sarah-utredning. All omvårdnadspersonal som jobbar natt intervjuades. Det rör sig om sammanlagt 17 personer.

Det som kommit fram i utredningen är att det förekommer ryktesspridning och konflikter mellan de anställda, och det brister i respekten för de gamla. Det mest allvarliga är att larm inte har besvarats. Enligt utredaren ska ingen boende ha vanvårdats eller misskötts men däremot har det hänt att de gamla försatts i otrygga situationer.

Nu utreder kommunens tjänstemän hur nystarten för Södermalmshemmet ska gå till.

Klart är redan att ny personal kommer att anställas. Det kan också bli frågan om omplacering och rutinförändringar, men det är inte klart ännu.

– Vi gör vad vi kan och vi kommer att vidta de åtgärder som krävs, säger Marie Brorson.

Hur stor utökning av bemanning på natten det kan bli frågan är inte klart. Det är däremot Ivos krav: Det måste finnas tillräckligt med personal för att kunna ha uppsikt och utan dröjsmål kunna hjälpa de boende.

– Ivo:s beslut är viktigt och vi ser allvarligt på det, säger Marie Brorson.

Borde ni inte ha gjort de förändringar som planeras nu tidigare?

– Vi hade påbörjat ett arbete redan tidigare för att säkra upp och åtgärda. Nu håller vi på och utreder. Utredningen får visa hur vi kommer att gå vidare.

Mer läsning

Annons