Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Att det går en skoltaxi, är inte ett skäl att få skolskjuts”

Barn kan ha rätt till skolskjuts efter skolbyte – om det inte innebär extra kostnader eller organisatoriska svårigheter för kommunen.

Annons

 – Är det så att du har rätt till skolskjuts till din anvisade skola men väljer att byta så gör vi bedömningen om det blir dyrare, säger Jan Persson som är strateg vid kommunens kollektivtrafikenhet.

Blir det dyrare med skolskjuts till den nya skolan jämfört med den anvisade skolan så avslås ansökan om skolskjuts. Frågan om vad som är en ekonomisk svårighet har prövats i ett antal rättsfall.

– Det som är dyrare är en ekonomisk svårighet, så har rätten tolkat det, säger Persson.

Om det är kommunen som valt att omplacera en elev handlar det om en anvisning.

– Men är det föräldrarna som bytt skola så har vi inte så mycket val än att bedöma det som ett val. Vi måste ha lika bedömningsprinciper när vi behandlar de här frågorna.

Även om det går skoltaxi till adressen i fråga så bedöms skolskjutsen för varje elev baserat på anvisad skola.

– Att det går en skoltaxi, utifrån ekonomisk synpunkt, är inte ett skäl att få skolskjuts, säger Jan Persson.

– Vi bedömer inte per familj utan elev och det är klart uttryckt i skollagen att det ska göras individuella bedömningar när det gäller rätt till skolskjuts.

Skolchef Margareta Borg tycker att reglerna kring rätten till skolskjuts är tydliga.

- De är ganska tydliga, kan jag tycka. Vi har ansvar för de elever som är anvisade till skolorna, säger hon. Samtidigt konstaterar hon att problemet kommer att minska när elevantalet ökar.

- Då kommer man inte att kunna gå annat än på sin anvisade skola, säger hon.

Att man betalar per plats i taxin men per buss, oavsett antalet elever, hänger ihop med upphandlingarna. Som förälder är det inte så mycket man kan göra om man valt att göra ett skolval.

- Det är bara att konstatera att man inte kan göra så mycket, även om det går en taxi har man inte rätt till en plats, säger Margareta Borg. Grunden är att man ska gå på den skola man är anvisad till.

På frågan om det inte finns undantag konstaterar Borg att ”gör ett vi undantag får vi 200 till”.

Mer läsning

Annons