Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att skriva om självmord kan ge konsekvenser

Att det skrivs om en händelse som vid Svampen på internet kan vara bra för en del, men det kan också vara destruktivt för andra och det kan finnas en risk för en så kallad smittoeffekt av självmordet.

Annons

Britta Alin Åkerman är professor och forskar kring självmord vid Karolinska institutet.

Hon tycker att man måste vara väldigt försiktig och medveten om att det finns smittoeffekter av självmord när man skriver om det, och gäller både på internet och i tidningar och andra media.

– Hur man skriver i pressen kan påverka. Vi givit ut ett material med information hur man kan skriva om självmord, säger hon.

Blir snabbt känt

På sajter som Facebook blir det snabbt känt om något har hänt och det blir också något man diskuterar.

Det kan vara positivt, menar Britta Alin Åkerman.

– Det kan vara bra om det är så att det är den enda kanalen som man kan få utlopp för sin rädsla och känslor och om hur svårt det är att en person ska behöva kasta sig utför, att den personen inte fått hjälpa eller att man inte har uppmärksammat att den personen har mått dåligt, säger hon.

Det finns också en negativ sida.

– Om man exponerar sig i händelsen, kanske skriver i negativa termer eller om man tycker att det var något fantastisk, att han vågade göra det, att man ser en styrka i sammanhanget, då är det självklart inte positivt, säger hon.

Vad är det som driver på i en smittoeffekt av självmord?

– Det vet man egentligen inte riktigt. Men utifrån den erfarenhet som finns tror man att det är personer som själva inte mår bra. Personer som tror att det är ett valmöjlighet. Den som gör handlingen ser det inte som ett val, men den som läser om det kan uppleva det som ett val, säger Britta Alin Åkerman.

Vad kan man göra om någon uttrycker sig på ett sådant destruktivt sätt i samband med självmord på internet?

– Den som läser det kan gå in och tala om att när du resonerar på det sättet finns det skäl tro att du själv skulle behöva ha någon att prata med. Man behöver inte uttrycka att personen är sjuk och att det är ett jättefel beteende. Bara säga ”du kanske skulle kunna bli hjälpt av att få någon att prata med”, säger hon.

Mer läsning

Annons