Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att ta prover är intemiljökontorets uppgift

Miljökontoret har varit ute och tittat på bäcken nu i veckan. Vattnet såg smutsigt ut men det togs inga prover. Det är biogasanläggningens uppgift.

Annons

Johanna Elfving på miljökontoret är den som sköter kontakten med biogasanläggningen. Tydligen har dammen inne på området svämmat över efter höstens regn. Swedish Biogas har lovat att de ska ta in mer vatten från dammen i rötningsprocessen för att på så sätt undvika att det rinner ut mer till diket. Dessutom har Johanna Elfving begärt att de ska ta nya prover på vattnet i diket. Och hon litar på att deras mätningar stämmer.

Tycker du att det är trovärdigt att de tar sina egna prover?

– Ja miljötillsyn i Sverige bygger på egenkontroll. Sen har vi ju möjligheter att vidta åtgärder i vissa fall om vi tycker att vi måste göra uppföljande mätningar eller kontrollera på annat sätt, men det gör vi inte så ofta.

En del tycker ju att ni inte är tillräckligt hårda i era kontroller. Är ni det?

– Det är lite så systemet funkar i Sverige, att verksamhetsutövaren själv ska bevisa att de inte påverkar miljön negativt. Det hänger inte på tillsynsmyndigheten i första läget. Men sen är det ju så att om vi skulle tycka att deras prover inte stämmer då måste ju vi kolla upp det och då tar vi egna prover.

Men om vattnet ser smutsigt ut och deras prover säger att det är okej så måste väl det kunna vara ett skäl till att ta egna prover?

– Ja det skulle kunna vara en sådan grej. Då tar vi ett eget prov. Men först vill jag se vad de kommer fram till

Vad händer om era prover ger andra resultat?

– Det är ganska tydligt i miljöbalken att man som verksamhetsutövare måste lämna riktiga uppgifter till tillsynsmyndigheten. Om man lämnar oriktiga uppgifter till oss så är det straffsanktionerat i miljöbalken. Det skulle ju i så fall innebära att vi får anmäla det till åklagare, om det alltså är så att man ljuger.

Mer läsning

Annons