Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta fyllerister redan tagna

Klockan hade just passerat 19 på valborgsmässoafton – då var hälften av Örebros arrester är redan upptagna av valborgsfyllerister.
– Det bådar inte gott, sa Anders Wallin, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Annons

Polisen i Örebro län hade mycket att göra redan tidigt på valborgsmässoafton. Redan klockan 19.15 var åtta av Örebropolisens 15 arrester upptagna.

– Det bådar inte gott. Men vi har en väl avvägd kommendering både i Örebro och i norr- och sydlänet, sa Anders Wallin till na.se klockan 19.20.

Uttalade dödshotDe flesta hade omhändertagits i Örebro. Men en 50-årig omhändertogs i Guldsmedshyttan efter att ha dödshotat en familj utanför deras bostad.

Arresterna i både Karlskoga och Lindesberg är öppna i kväll för att avlasta Örebro.

Efter den första vågen av omhändertagna fyllerister fick polisen dock lite andrum.

– Det har lugnat ner sig lite, sa Anders Wallin till na.se strax efter klockan 21

Oron varierarMen föräldrarna i Örebro tycks inte lika oroade som polisen av valborgsfylleriet. En ny Sifoundersökning visar att endast fem procent av tonårsföräldrarna i Sverige är oroliga för att deras barn kommer att dricka alkohol ikväll.

Fältgruppen och polisen i Örebro är betydligt ängsligare.

– Det är av tradition vanligt att många ungdomar provar alkohol och narkotika för första gången på Valborg. Vår uppmaning är att alla vuxna med tonårsbarn går ut på gatorna. Det bästa är om man bestämmer sig för att hämta sitt barn på när kvällen är slut, säger Annika Tholster, som jobbar på Socialtjänsten och är aktiv i Fältgruppen.

"Mycket buskfester"

Det fina vädret som har utlovats till kvällen är en faktor som kommer att spela in hur mycket alkohol som dricks bland ungdomarna.

– Vi vet att det mycket buskfester en sådan här kväll, säger Anders Wallin, länsvakthavande befäl vid Örebropolisen.

Polisen kommer under kvällen att beslagta och förstöra alkohol för minderåriga. De kommer även kämpa för att identifiera och gripa kända langare.

Inte lika stort

Ingela Widner är samordnare för drogförebyggande frågor på kommunen. Enligt henne är ungdomsfylleriet inte alls ett lika stort problem som det var för bara 30 år sedan.

– Nu arbetar vi på ett helt annat sätt än tidigare. Jag tror heller inte förväntningarna är lika stor bland ungdomarna, säger Ingela Widner.

Ganska oroliga

Statens folkhälsoinstitut har beställt en Sifoundersökning om hur oroliga tonårsföräldrar är över att deras barn kanske dricker alkohol. Av 100 föräldrar i Örebro som deltog i undersökningen var det 7 procent som kände sig ganska oroliga. Det var 15 procent som inte kände sig särskilt oroliga, och 77 procent var inte oroliga alls.

– Jag uppmanar alla föräldrar att gå ut på stan och visa upp sig. Vi kommer att samla vuxna som vill vara med och promenera och dela upp dem i grupper, säger Annika Tholster.

FOTNOT: Fältgruppen kommer mötas upp vid Jordgatan i A-huset vid 18.30 på måndagen.

Mer läsning

Annons