Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta män åtalade för  dyrbara kopparstölder

De åtta män som misstänks för omfattande kopparstölder har nu åtalats. Männen, som har vissa kopplingar till Karlskoga, åtalas för grov stöld.  

Annons

Männen, som är utländska medborgare, greps i mitten av oktober i Norra Bro. Polisen fick tidigt på morgonen tips om två vingliga bilar som körde mot Örebro.

När de blev stoppade upptäckte polisen att bilarna var lastade med 40 meter koppar.

Det visade sig att kopparföremålen hade blivit stulna från Västra Vingåkers kyrka. Från kyrkan stals stuprör, koppar från åskledare och från olika byggnadsdetaljer.

– Kopparstölder drabbar ofta kyrkor och innebär vid varje tillfälle stora kostnader för att återställa. Det kan handla om 5 000 kronor för ett par meter koppar, berättade kammaråklagare Mats Berg i samband med gripandet.

Och idag kom åtalet från tingsrätten. De åtta männen, som är mellan 20 och 44 år, ska enligt åtalet brutit loss kopparföremålen med hjälp av ett järnspett och en bultsax. Stölderna har inneburit en skada för kyrkan med omkring 180 000 kronor. Åklagaren betonar att brottet ska anses som grovt eftersom stölden har skett från en kyrka som är en byggnad med kulturhistoriskt värde.

Strax efter gripandet gjorde polisen en razzia i Karlskoga där man beslagtog andra kopparföremål.

Mer läsning

Annons