Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Attityderna till psykisk ohälsa har förbättrats

Kampanjen att våga prata om psykisk ohälsa har lett till ökad öppenhet och ändrade attityder.– Vi är på rätt väg, säger Elisabet Norlinder, Hjärnkolls samordnare i Örebro län.

Annons
ökad öppenhet.  Under sex år har Hjärnkoll arbetat för att fler ska våga prata om psykisk ohälsa. Här samtalar Ulla Minhoss med Tuula Pettersson på Lindesbergs lasarett.Arkivfoto

Kampanjen Hjärnkoll har hållit på i sex år. Örebro har varit ett av de prioriterade länen och här har man märkt en förändring i attityder. I en undersökning, som gjordes förra året, kan man se att intervjupersonernas inställning till folk med psykisk ohälsa har förbättrats.

Bland annat anser fler att människor med psykisk sjukdom är mindre farliga än vad de flesta tror, att man inte behöver vara rädd för de som söker psykiatrisk vård och att den bästa behandlingen är att få vara en del av samhället.

– Det har varit tillfredsställande att ta del av det här och vårt idoga arbete har gett resultat, säger Elisabet Norlinder och förklarar att i kampanjen har olika attitydambassadörer gått ut och berättat om sitt liv och hur de tagit sig vidare.

– De visar att det går trots att det är svårt många gånger.

Tanken är nu att få till en permanent verksamhet. Här i Örebro har man nyligen bildat en förening som heter Hjärnkoll/NSPH Örebro län.

– Det här har varit så effektfullt och styrelsens uppgift blir nu att driva vidare ambassadörsverksamheten, säger Elisabet Norlinder.

Mer läsning

Annons