Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Augusti - shoppingmånad

Terminsstart och stundande lönehelg är två ljuspunkter för handeln i Örebro. Detta trots att man spår sämre tider för omsättningen i handeln.

Annons

Omsättningen kommer att minska om man ska tro handlarna. Bara var tredje tror att den kommer att öka de närmaste tre månaderna, visar Handelsbarometer från Svensk handel. Det är en minskning med sex procent från föregående månad.

Men det finns ljuspunkter i de nedåtgående siffrorna, menar Yvonne Ingman, vice vd på Svensk Handel.

–Skatteåterbäringen och skolstarten kommer lägligt och medverkar till att dämpa den negativa trend som just nu påverkar handeln.

Lönehelgen i augusti är den första efter semestern. På elektronikvaruhuset Media Markt vid Marieberg märker man av den tydligt och har inte sett några vikande försäljningssiffror sedan man etablerade sig i Örebro.

En stark helg

–Skillnaden i försäljning mellan onsdagen och torsdagen är stor, vi säljer 70 procent mer än dagen. Augusti är en av årets starkaste lönehelger, säger Lars Lundqvist, varuhuschef på Media Markt i Örebro.

På Örebro ost är fredagar dagen då butiken säljer som mest.

–Hösten är vår högsäsong som toppas med försäljningen i december. Lönehelgerna innebär en viss ökning, även om vi inte ser något direkt mönster i försäljningen under olika veckor, säger Kristina Weiselius, ägare av Örebro ost.

Studenter lever frikostigt på sina medel, speciellt de första veckorna av terminen. Något som gynnar omsättningen på universitetets campusområde.

–Klart att man märker av terminsstarten i försäljningen. Studenter lägger en hel del pengar första månaden av sina studier, speciellt första terminen innan man lägger mer fokus på utbildningen. Det finns studenter som kan bränna några tusenlappar i baren första helgen för att positionera sig bland sina kurskamrater, säger Adam Barsom, verksamhetsansvarig på Kåren i Örebro.

Studenterna är en målgrupp som även intresserar citykärnans uteställen och serveringar.

–Det kommer att märkas när studenterna kommit till Örebro. Vi har haft en bra omsättning under sommaren och under lönehelgen passar folk på att lyxa till det med drinkar i stället för öl, säger Ibrahim Cogo, klubbchef och bartender på Satin.

Mer läsning

Annons