Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avhoppet: Vi har olika syn på ledarskap

Motsättningarna med Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), landstingsstyrelsens ordförande, tog för mycket kraft. Inte bara för Jonas Karlssons, (S) landstingråd, egen del - utan för hela partiet. Det är hans egen förklaring till att han hoppar av.

Annons
Jonas Karlsson toppade provvalslistanför Örebro/Lekeberg innan beslutet att hoppa av.   Marie-Louise Forsberg-Fransson topparprovvalslistan för den norra länsdelen.

– Jag vill få ett slut på persondiskussionerna som förs internt i partiet i länet. Och när jag tar detta steg hoppas jag att fler bidrar till att få slut på diskussionerna, säger Jonas Karlsson till NA på måndagskvällen.

En stund tidigare hade han meddelat sitt beslut till Socialdemokraternas förtroenderåd i länet. Förtroenderådet hade möte för att välja sina kandidater till de ledande uppdragen inom landstinget och den nybildade regionen för nästa mandatperiod, som börjar vid årsskiftet. Jonas Karlsson var av valberedningen föreslagen att leda den nya samhällsbyggnadsnämnden.

Men den enda

som hann väljas var Marie-Louise Forsberg-Fransson, som fick fortsatt förtroende att kandidera till ordförandeposten i landstingsstyrelsen, det tyngsta uppdraget. Det är den ordförandestolen hon sitter på i dag.

När Jonas Karlssons meddelande lästes upp, att han avsäger sig sin kandidatur till nästa mandatperiod i landstinget, avbröts valen. De ajournerades och ska fullföljas på Socialdemokraternas årsmöte för länet, i början av april. Det blev ett förändrat läge och valberedningen får nu agera utifrån det, förklarar Ulrika Sandberg, ombudsman hos Socialdemokraterna i Örebro.

Jonas Karlsson sticker inte under stol med att motsättningarna mellan honom och Marie-Louise Forsberg-Fransson är orsaken till att han avsäger sig fortsatt kandidatur. NA berättade i november om sprickan mellan de två tunga S-politikerna.

– Vi har olika syn på ledarskap. Jag är van vid att ha mandat att fatta beslut inom de områden jag är vald att sköta, utifrån de ekonomiska förutsättningar man fått, säger Jonas Karlsson.

Så fungerade det i Örebro kommun, när han hade ledande politiska poster där, förklarar han.

– Men inom landstinget ska allting kontrolleras av landstingsstyrelsen. Det har lett till konflikterna.

-Följden blir att man inte nyttjar den potential som finns, med många personer som arbetar med många olika frågor, säger Jonas Karlsson.

”Det är uppenbart att nuvarande laguppställning inte accepteras av landstingsstyrelsens ordförande”, skriver Jonas Karlsson i det pressmeddelande som gick ut på måndagskvällen.

Har konflikten funnits i många år?

-Det har blivit allt tydligare att jag och Marie-Louise har haft olika syn på hur en organisation ska fungera och ledas, svarar Jonas Karlsson.

-Men jag har aldrig haft för avsikt att kandidera för ordförandeposten i landstingsstyrelsen, som har uppgetts tidigare. Det är fel, fortsätter han.

Jonas Karlsson deltog inte på förtroenderådets möte, hans förklaring är att han varit sjuk i helgen.

När bestämde du dig för att inte kandidera?-I helgen, svarar Jonas Karlsson.

-Jag ville inte riskera att få ytterligare en period med persondiskussioner i partiet, och bestämde mig för att ta konsekvenserna av det.

Du talar väldigt öppet om personmotsättningarna. Varför?

-Det finns ingen anledning att låtsas att det inte är så. Många har varit medvetna om dem.

-Nu vill jag få slut på persondiskussionerna som är på våra möten, så att Socialdemokraterna i Örebro län kan lägga mer kraft på att prata med väljarna och vinna valet, säger Jonas Karlsson.

Jonas Karlsson fortsätter innevarande mandatperiod, fram till årsskiftet, med de uppdrag han har inom landstinget.

-Sen får vi se vad som händer. Jag är inte ointresserad av att arbeta politiskt inom kommunpolitiken, säger han.

NA sökte Marie-Louise Forsberg-Fransson flera gånger under måndagskvällen för att få hennes beskrivning av situationen, men kunde inte nå henne.

Mer läsning

Annons