Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Avslöjanden är vad läsarna vill ha"

Det prestigefyllda priset Guldspaden delas ut varje år. Det går till journalister som ”avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till”.
Bakom priset står Föreningen Grävande Journalister.

Annons

En helt friståenden jury står för arbetet att plocka fram nomineringarna från det nära 200 inskickade bidragen.

- Jag är imponerad av juryns arbetsinsats, de har haft ett digert material att gå igenom, konstaterar Cathrine Gustavsson, länschef på Nerikes Allehanda, och även vice ordförande i Föreningen Grävande Journalister.

Varför tror du att bidragen har ökat?- Jag tror att det beror på att även små redaktioner ser vikten av att satsa på undersökande journalistik. Avslöjanden och fördjupningar är vad läsarna vill ha, när de snabba nyheterna finns på webben. Det är fantastiskt roligt att NA är nominerad i två klasser, det är faktiskt unikt.

Varför behövs ett pris till undersökande journalistik?- För att lyfta fram bra exempel på den här typen av journalistik. Folk vill veta på djupet om vad som händer. Det är en viktig roll som vi inom media har när det kommer till att avslöja felaktigheter. Det ska verkligen bli jättespännande att få se om Nerikes Allehanda vinner vid Grävkonferensen i Växjö i slutet av mars.

Mer läsning

Annons