Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baastad och Persson turas om med klubban

Kent Persson (M) blir kommunstyrelsens ordförande i januari, och månaden efter är det Lena Baastads (S) tur.

Annons
Kent Persson och Lena Baastad.

När även Folkpartiet har sagt ja till ett gemensamt kommunstyre med sju partier är uppgörelsen i stort sett i hamn.

Det saknas några mindre detaljer innan allt är klart att presenteras, men en sak kan Kent Persson redan berätta om.

– När det gäller kommunstyrelsens ordförande så delar jag och Lena Baastad på den posten. Vi ska vara ordförande varannan månad, säger han.

Vem börjar i januari?

– Det kommer jag att göra, säger Kent Persson.

Uppgörelsen gäller tills efter ett eventuellt omval och en ny majoritet har tillträtt. På kommunfullmäktige den 15 december kommer man bara att ta beslut för två månader framåt, och behövs det får man förlänga styret med ett nytt beslut. Det går inte att vänta på ett besked om ett omval innan man beslutar om det kommunala styret.

– Vi kan få besked i mellandagarna att det inte blir omval, men då måste vi ändå ha en ledning på plats. Hela uppgörelsen bygger på samstyre. Vi måste ta ett gemensamt ansvar och få den kommunala verksamheten att rulla framåt. Det är också viktigt att kunna ge politiska besked till externa partners, säger Kent Persson.

Hur gör ni i frågor där ni inte kommer överens över blocken?

– Det gäller att hitta en minsta gemensam nämnare och styra efter den. Övriga frågor som vi absolut inte kommer överens om får vi lägga undan. Det ska vi klara under de här månaderna, säger Kent Persson.

Var det självklart att du ska vara KS-ordförande och inte Staffan Werme (FP)?

– Ja, vi är helt överens om det. Vi har inga problem inom koalitionen och jag har haft koalitionens mandat i förhandlingarna. Vi är helt överens när det gäller positionerna de här månaderna, säger Kent Persson.

Mer läsning

Annons