Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Babyproffsen i Örebro stäms- gravida blev av med jobbet

Det blev ingen uppgörelse i godo mellan Babyproffsen i Örebro och två anställda som förlorat jobbet sedan de blivit gravida. Diskrimineringsombudsmannen stämmer nu Örebroföretaget på en halv miljon kronor.

Annons
Först fick de gravida sluta. Sedan anställdes en ny medarbetare - som inte var gravid. Magen på bilden tillhör dock ingen av dess kvinnor.

Tvisten handlar om hur Anna Gidegren och Helena Årnell under fjolåret miste sina jobb på Babyproffsen sedan de blivit gravida. Båda hade provanställningar men var utlovade fortsatt anställning om inget ”extremt” inträffade.

Ironiskt nog är Babyproffsen en butik som säljer barnvagnar.

Butikens ägare förnekar att de avslutade provanställningarna har med kvinnornas graviditet att göra. Anledningen var i stället att ägarna skulle arbeta mera själva i butiken.

Så var dock inte fallet. En ny medarbetare anställdes när de båda gravida kvinnorna tvingats lämna butiken.

Diskrimineringsombudsmannen har granskat fallen och kommit till slutsatsen att det var på grund av graviditerna som kvinnornas anställning avslutades.

För en dryg månad sedan flaggade DO för att en stämning skulle bli aktuell. Det var en inbjudan till Babyproffsens ägare att träffa en frivillig uppgörelse.

Det har dock inte skett. Därför stämmer nu DO Babyproffsen till Arbetsdomstolen. Kravet är ersättning på 300 000 resp 200 000 kronor till de båda kvinnorna. I det ena fallet kräver DO även 40 000 kronor i skadestånd för inkomstförlust.

Diskrimineringslagen ändrades för ett år sedan genom att en särskild diskrimineringsersättning ersatte det tidigare skadeståndet. Syftet var att göra diskrimineringsbrott mera ekonomiskt kännbara. Skadestånd är av tradition ganska låga i Sverige.

Mer läsning

Annons