Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bada? Inte i Svartån – än så länge

Farliga bakterier från tarmar och avföring frodas i Svartåns vatten.– Det kan inte vara så här. Vi vill kunna bada i ån, säger MP-politikern Michael Horvath, som startat ett upprop på Facebook.

Annons
Det gjordes ett försök med en inhägnad bassäng vid Hästhagen för några år sedan, något som misslyckades.

Svartån genom Örebro har i flera år haft otjänligt vatten.

I vattnet frodas E.coli-bakterier och intestinala enterokocker, som normalt finns i avföring. En kallsup kan leda till diarré och kräkningar, framför allt för små barn. Bakterierna är även motståndskraftiga mot antibiotika.

– Men nu måste kommunen agera och se till att vi kan bada i ån, säger Michael Horvath från Miljöpartiet, som i förrgår startade ett upprop på Facebook som lockat flera hundra personer.

– Alla som bor inne i stan ska kunna ta ett dopp. Det handlar om livskvalité, miljö och social rättvisa. Alla har inte bil och som det är i dag måste man ha bil för att ta sig till ett bra bad.

Redan 2006 lovade politikerna att man skulle kunna bada i Svartån. För att infria löftet skapades en inhägnad bassäng vid Hästhagen.

Miljöpartiet och de borgerliga partierna ville ha kvar bassängen men den blev för dyr att rengöra, enligt Socialdemokraterna. Fåglar smutsade ner och bassängen togs bort.

Kommunen avråder sedan dess från att bada där och på andra platser i Svartån.

Tarmbakterierna i ån beror enligt kommunen främst på utsläpp från enskilda avlopp. 197 enskilda avlopp klarar inte utsläppskraven och fastighetsägarna har två år på sig att åtgärda avloppen.

- Vi vill göra ån badbar men det är inga små åtgärder som krävs. Vi har jobbat strategiskt med både enskilda avlopp och med dagvattnet, och kommer att fortsätta så. Det vore fantastiskt med en badbar å om tio år, säger kommunalråd Björn Sundin (S).

Hur viktigt är det att kunna bada i Svartån? Diskutera nedan!

Mer läsning

Annons